Veel ophef over kano’s: Leidse milieugroep moet mogelijk schip binnenkort verlaten

Veel ophef over kano’s: Leidse milieugroep moet mogelijk schip binnenkort verlaten

De gewraakte kano’s op de Oude Vest. Foto: Brandon Hartley

Ze hebben met alles geworsteld, van sigarettenpeuken tot verzonken verkeersborden, een toenemende hoeveelheid afval van de pandemie aangepakt en af ​​en toe een boze eend ontweken. Nu worden de Plastic Spotters geconfronteerd met hun grootste tegenstander tot nu toe: de gemeentelijke bureaucratie.

De non-profit organisatie is gewijd aan het verwijderen van plastic en ander afval uit de Leidse grachten en bestudeert hun impact op de lokale fauna. Sinds de oprichting in 2019 heeft de groep meer dan 400 vrijwilligers verzameld, die de krantenkoppen haalden in internationale publicaties inclusief de bewaker en National Geographicen een nationale leider worden in de strijd om afval uit de waterwegen van het land te houden.

Maar deze prestaties waren niet genoeg om lokale ambtenaren te ontmoedigen om hun kano’s te slaan met een ontruimingsbevel.

Twee weken opzegtermijn weeks

Mede-oprichter Auke-Florian Hiemstra maakte dinsdag op Twitter bekend dat de vloot van zes kano’s van Plastic Spotter, die sinds begin 2020 aan de Leidse Oude Vest ligt, binnen twee weken moet worden verplaatst omdat ze geen vergunning hadden. Buiten het medeweten van hem en zijn medevrijwilligers wisten ze tot voor kort niet eens dat ze een vergunning nodig hadden.

Hun kano’s werden ook wel ‘pleziervaartuigen’ genoemd in plaats van kleine boten die werden gebruikt om gezichtsmaskers, fastfoodcontainers en ander afval uit de grachten te vissen. Erger nog, de huidige wachtlijst voor vergunningen in Leiden telt momenteel meer dan 1.000 namen. Tijdens een recente bijeenkomst met de groep stelde een lokale functionaris voor om de kano’s naar de tuin van Hiemstra te verplaatsen (zijn huis heeft er eigenlijk geen) of een opslagplaats buiten de stad.

Verontwaardiging op sociale media

De tweets van Hiemstra gingen van de ene op de andere dag viraal. Ze leidden tot een onmiddellijke reactie bij niet alleen de vrijwilligers van de groep, maar iedereen, van politici en dichters tot beroemdheden en milieugroeperingen verspreid over het hele land, van wie velen snel kritiek hadden op de beslissing als een voorbeeld van de Nederlandse bureaucratie op zijn slechtst. Woensdag besprak Hiemstra de situatie in interviews met mediaorganisaties, waaronder: NPO 1 Radio.

‘Als we geen ontheffing krijgen, moeten we de kano’s naar de andere kant van de stad verplaatsen’, zegt Liselotte Rambonnet, medeoprichter van Plastic Spotter. ‘We zouden ons materieel aan de ene kant van Leiden hebben en onze boten aan de andere. Het zou bijna onmogelijk zijn om eropuit te gaan met onze vrijwilligers erin.’

Leidenaren deelden ondertussen berichten op sociale media over het aantal lege ligplaatsen in de stad. Anderen hebben foto’s geüpload van verwaarloosde boten, waarvan er één een vergunning heeft die in 2017 is verlopen. Anderen uitten hun bezorgdheid over ambtenaren die zich richtten op een vrijwillige milieugroep in plaats van andere problemen aan te pakken, zoals overvolle afvalcontainers die er doorgaans voor zorgen dat afval in de eerste instantie in de grachten valt. plaats.

Een mogelijke verandering van hart?

Mogelijk heeft een gemeenteraadsvergadering dinsdagavond geleid tot: een oplossing waardoor de kano’s hun huidige huis kunnen behouden. Leden van dierenvriend De Partij voor de Dieren riepen wethouder Yvonne van Delft op om een ​​workaround te bedenken. Een ‘hardheidsclausule’ in de huidige regelgeving kan de Plastic Spotters een ontheffing geven.

‘Van Delft heeft gezegd dat ze haar best wil doen om iets met het beleid te laten gebeuren en dit te wijzigen voor speciale initiatieven zoals het onze’, aldus Rambonnet. ‘Op dit moment kan dat met het huidige beleid niet.’

Lokale functionarissen zullen momenteel tijdens een vergadering op donderdagavond stemmen over het al dan niet verwijderen van de kano’s. Zelfs als er een uitzondering wordt gemaakt of als het huidige beleid wordt gewijzigd, kan het nog enkele weken duren voordat al het papierwerk is voltooid en ze officieel mogen blijven zitten.

‘We zullen het pas geloven als de vergunningstickers op de kano’s zitten,’ zei Rambonnet.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment