Veel huishoudens hebben in januari te maken met hogere energierekeningen omdat de gasprijs blijft stijgen

Veel huishoudens hebben in januari te maken met hogere energierekeningen omdat de gasprijs blijft stijgen

Verschillende kleine energiebedrijven hebben de prijzen opgedreven en zelfs contracten met klanten opgezegd vanwege de stijgende gasprijzen op de wereldmarkten, meldde de NOS afgelopen weekend.

Consumentenwaakhond ACM zegt ook ‘verschillende berichten’ te hebben ontvangen over het wijzigen of opzeggen van contracten, waarvan sommige mogelijk in strijd zijn met de wet, aldus de NOS.

Bedrijven mogen contracten alleen opzeggen als ze daar een hele goede reden voor hebben, en stijgende gasprijzen zijn daarvoor geen reden, aldus de ACM. En zelfs als energiebedrijven zeggen dat ze contracten opzeggen omdat klanten hun rekeningen niet betalen, moeten ze een redelijke termijn geven en verschillende schriftelijke waarschuwingen hebben gestuurd voordat ze dit kunnen doen.

De huidige problemen treffen kleine, regionale energiebedrijven die geen buffers hebben om de extra kosten van gas op te vangen. Zo’n 75% van de Nederlandse markt is in handen van Vattenvall, Eneco en Essent.

Tussen de 8% en 10% van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract dat de komende drie maanden afloopt en nog eens 44% heeft een flexibel contract, waardoor hun betaling stijgt en daalt in lijn met de energieprijzen – meestal twee keer per jaar, in januari en juli. De rest betaalt een vast maandelijks bedrag dat van tevoren is vastgesteld voor één tot drie jaar.

Deadline

De deadline van januari betekent dat een groot aantal huishoudens de komende maanden waarschijnlijk te maken zal krijgen met grote prijsstijgingen. Sommige rapporten zeggen dat de energierekening voor het gemiddelde huishouden met minstens € 500 per jaar kan stijgen.

Joris Kerkhof, van vergelijkingssite Independer, vertelde de NOS dat consumenten met een vast prijscontract er verstandig aan doen voor een jaar te gaan, aangezien de prijzen in het voorjaar weer kunnen dalen, zeker als de winter zacht is.

Belasting

De regering heeft gezegd dat ze actie zal ondernemen om de klap voor consumenten te verzachten en heeft € 500 miljoen gereserveerd om tijdelijk de belastingen te verlagen. Ongeveer de helft van de Nederlandse energierekening bestaat uit overheidsheffingen: een basisenergiebelasting, een belasting om duurzame energieproductie te stimuleren en omzetbelasting. Ook de transportkosten maken een groot deel uit van de totale rekening.

De overheid heeft de energiebelasting gestaag verhoogd, met name op gas, om consumenten te stimuleren om te bezuinigen en hun huizen energiezuiniger te maken.

Er zijn nog geen energiebedrijven failliet gegaan door de prijsstijgingen in Nederland, zoals in Groot-Brittannië is gebeurd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment