Vastgoedinvesteerders kopen dit jaar minder huizen, omdat de belasting stijgt

Vastgoedinvesteerders kopen dit jaar minder huizen, omdat de belasting stijgt

Het besluit van het kabinet om de overdrachtsbelasting voor beleggers vanaf januari dit jaar te verhogen lijkt effect te sorteren, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Beleggers kochten in de zes maanden tot eind juni 10.384 woningen, het laagste cijfer sinds 2013 en het equivalent van 7,4% van alle woningen die op de markt komen, omroep NOS citeerde de voorlopige cijfers als zeggend.

In de tweede helft van 2020 kochten ze ruim 40.000 woningen, ofwel 20% van de totale verkopen, en in de eerste zes maanden van vorig jaar bijna 20.000 ofwel 14% van het totaal.

In januari verhoogde het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers van 2% naar 8% en verlaagde het naar nul voor jonge starters.

Het doel was investeerders af te schrikken en jongeren een grotere kans te geven om een ​​voet op de woningladder te krijgen. ‘De impact van de hogere belasting is duidelijk zichtbaar’, zegt Kadasterwoordvoerder Paul de Vries tegen de NOS.

In totaal is 8,6% van de Nederlandse woningvoorraad in handen van particuliere beleggers, door het Kadaster gedefinieerd als organisaties of particulieren die eigenaar zijn van minimaal drie woningen. Maar in Amsterdam is dat 21% en in Den Haag 19%.

Ook krijgen gemeenten vanaf januari 2022 meer bevoegdheden om investeerders buiten de deur te houden, door bepaalde gebieden alleen aan te wijzen als eigenaar-bewoner. Dit betekent dat mensen alleen een woning mogen kopen als zij of een naast familielid er daadwerkelijk in wonen.

Den Haag is een van de steden die van plan zijn om de nieuwe wetgeving te gebruiken, die volgens ambtenaren de woningmarkt zal beschermen en het voor starters gemakkelijker zal maken.

sociale huisvesting

Lobbygroep Vastgoed Belang zegt echter dat de maatregel het voor mensen nog moeilijker zal maken om een ​​huurwoning te vinden buiten de sociale huursector.

‘Nederland heeft minder niet-huurgecontroleerde panden dan waar dan ook in Europa’, zegt woordvoerder Laurens van de Noort. ‘Iedereen die een plek in de stad wil vinden en niet kan of wil kopen, wordt hierdoor geraakt.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment