Vandaag wordt Keti Koti gevierd in Nederland: wat je moet weten

Vandaag wordt Keti Koti gevierd in Nederland: wat je moet weten

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark.

Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop het einde van de slavernij in de Nederlandse koloniën van Suriname en in het Caribisch gebied wordt erkend. Dit is wat u moet weten.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij definitief afgeschaft in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen, waarmee een einde kwam aan een periode van ongeveer 200 jaar.

Slaven werden in Suriname echter pas in 1873 volledig vrijgelaten, aangezien de wet voorschreef dat er een verplichte overgangsperiode van 10 jaar moest komen. Eigenaren kregen ook een vergoeding van 300 gulden voor elke tot slaaf gemaakte persoon die ze vrijlieten.

Keti Koti, elk jaar gemarkeerd op 1 juli, betekent ‘gebroken ketenen’ in het Surinaams Sranantongo.

Keti Koti wordt sinds 2002 in verschillende Nederlandse steden gevierd. De nationale herdenkingsplechtigheid vindt vanaf 13.00 uur plaats in het Amsterdamse Oosterpark en wordt live uitgezonden op televisie. De ceremonie omvat een minuut stilte en kranslegging.

Vanwege de coronapandemie zal de ceremonie dit jaar maar in beperkte aantallen plaatsvinden. Normaal gesproken gaat het gepaard met een meerdaags festival in de wijk Amsterdam of Zuidoost.

Feestdag

1 juli is een nationale feestdag in Suriname en er is een campagne gaande om het ook in Nederland een feestdag te maken. Tot nu toe hebben meer dan 51.000 mensen ondertekende een petitie voorstander van het plan.

De vier grote Nederlandse steden hebben onlangs ook opgeroepen om Keti Koti een feestdag te laten worden. ‘De verhalen over slavernij en koloniale geschiedenis moeten openlijk worden verteld’, zeiden de gemeentehoofden van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht eerder deze maand.

Echter, premier Mark Rutte zei vorig jaar dat de Nederlandse regering op dit moment geen plannen heeft om excuses aan te bieden voor de slavernij en de Nederlandse rol in de slavenhandel, en alleen 55% van de bevolking het idee terug.

Vorig jaar riepen twee van de vier coalitiepartijen – D66 en ChristenUnie – de regering op om stelling te nemen, maar een formele verontschuldiging zou volgens Rutte kunnen leiden tot toenemende polarisatie.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zal naar verwachting donderdag excuses aanbieden voor de rol van de stad in de slavernij.

Verhoogde focus

De Nederlandse rol in slavernij is in het verleden grotendeels gebagatelliseerd en op scholen overgeslagen, maar daar komt nu verandering in.

Zo geeft Amsterdam dit jaar via bibliotheken en het stadhuis een boek over het slavernijverleden van de stad weg aan iedereen die een exemplaar wil.

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert momenteel ook een grote tentoonstelling over slavernij en tot slaaf gemaakte mensen.

Daarnaast de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom en zijn boek Wij slaven van Suriname zijn opgenomen in de officiële Nederlandse geschiedeniscanon.

En De Nederlandsche Bank DNB heeft toestemming gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de historische banden van de bank met slavernij, vooral rond de tijd dat het werd afgeschaft.

Economische impact

Op haar hoogtepunt in de jaren 1770, genereerde de slavernij meer dan 10% van het bruto binnenlands product van Holland, de rijkste van de zeven Nederlandse provincies die de republiek vormden, volgens onderzoekers sociale geschiedenis.

Volgens onderzoekers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis werden de inkomsten uit de tabakshandel, de suikerverwerking en de scheepsbouw gestimuleerd door het gebruik van slavenarbeid die werd gebruikt om gewassen op plantages te verbouwen.

Ook andere beroepen, zoals notarissen en bankiers, profiteerden van de slavernij. Als geheel zorgde de slavernij voor zo’n 5,2% van het BBP van Nederland, net iets minder dan het aandeel dat de Rotterdamse haven vandaag de dag genereert.

Het Rijksarchief heeft onlangs bijna twee miljoen documenten en tekeningen online die betrekking hebben op het Nederlandse slavernijverleden na een achtjarig project om ze te conserveren en te digitaliseren.

De documenten hebben betrekking op een verscheidenheid aan bedrijven die betrokken zijn bij de slavenhandel en omvatten verloren documenten over Fort Elmina aan de kust van wat nu Ghana is, dat een centraal punt was in de handel van tot slaaf gemaakte volkeren.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment