Van Gogh kunstdief veroordeeld tot acht jaar cel

Van Gogh kunstdief veroordeeld tot acht jaar cel

Detail van gestolen schilderij van Vincent van Gogh: Parochietuin in Nuenen, lente

Een man is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van € 9 miljoen voor twee spraakmakende museumovervallen op meesterwerken vorig jaar.

Nils M, 59, uit Baarn, is veroordeeld voor de maximaal mogelijke straf op basis van DNA-bewijs.

De diefstal van een vroeg schilderij van Van Gogh uit het Singer Museum in Laren aan het begin van de lockdown vorig jaar internationaal de krantenkoppen haalde. Het schilderij uit 1884, De pastorietuin in Neunen in Spring, was eigendom van de Groninger Museum. Later in het jaar werd het schilderij Twee lachende jongens met een mok bier van Frans Hals gestolen uit het Museum Hofje van Madame van Aerden te Leerdam.

Beide overvallen hadden een vergelijkbare smash-and-grab-methode voordat twee verdachten wegreden op een scooter.

De man, in Nederlandse kranten alleen beschreven als Nils M en niet bij naam genoemd in gerechtelijke documenten, is aangehouden op basis van DNA-sporen die op beide plaatsen delict zijn gevonden. Hij werd aangetroffen in het bezit van vuurwapens en een grote hoeveelheid harddrugs en beweerde geen kennis te hebben van de diefstallen.

Criminele experts, en later het openbaar ministerie, speculeerden dat dergelijke schilderijen soms door criminelen worden gebruikt bij het onderhandelen over schikkingen.

Door de maximaal mogelijke straf uit te spreken, inclusief schadevergoeding voor een deel van het niet door verzekering gedekte Hals-schilderij van € 16 miljoen, oordeelde een rechtbank in Lelystad dat M het publiek had beroofd van ‘honderden jaren plezier’ en een deel van het culturele erfgoed van de natie had gestolen. erfgoed en dat hij een ‘geharde, berekenende crimineel’ was.

Beide schilderijen ontbreken nog.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment