Van Dissel: Omicron verantwoordelijk voor tot 15% van de infecties en stijgt snel

Van Dissel: Omicron verantwoordelijk voor tot 15% van de infecties en stijgt snel

Coronavirusinfecties en ziekenhuisopnames blijven afnemen, maar de snelle verspreiding van de Omicron-variant vormt een ernstig risico, zeiden gezondheidschefs dinsdag.

Jaap van Dissel, directeur van het centrum voor ziektebestrijding bij het RIVM, zei dat de nieuwe variant momenteel verantwoordelijk is voor tussen de 10 en 15% van de infecties, maar dat het aantal gevallen elke twee en een halve dag verdubbelt.

Hij zei dat de druk op de gezondheidszorg de komende weken zou toenemen, zelfs met de lockdown die zondag van kracht werd.

‘Zelfs bij een snelle lockdown kunnen we 100 tot 150 opnames op de intensive care per dag verwachten, ervan uitgaande dat Omicron tot hetzelfde aantal ziekenhuisopnames leidt als de Delta-variant’, zei Van Dissel op een technische briefing in de Tweede Kamer.

Hij voegde eraan toe dat er tot nu toe geen bewijs was om aan te tonen dat Omicron minder snel ernstige ziekten veroorzaakte dan eerdere stammen van het coronavirus.

Uit het laatste wekelijkse bulletin van het RIVM blijkt dat het totale aantal besmettingen de afgelopen zeven dagen met 18,6% is gedaald, en er zijn nog eens 94.864 gevallen gemeld. Het positiviteitspercentage steeg met 0,5% tot 23,9%.

Ziekenhuisopnames daalden met 32,8% tot 1.335, het laagste weekcijfer in zes weken, terwijl 248 mensen werden opgenomen op de intensive care, 26,6% minder dan in de week ervoor. Ook het aantal gemelde sterfgevallen daalde met 27,6% tot 322.

Het aantal gevallen daalde het snelst bij schoolgaande kinderen en 70-plussers, waarbij het aantal positieve tests bij 85-plussers tot 40% daalde.

Het besmettingspercentage was 544 per 100.000 mensen, variërend van 440 in Groningen tot 649 in Zuid-Holland-Zuid.

Het RIVM zei te verwachten dat Omicron voor het einde van het jaar de dominante stam van het coronavirus zal worden.

Het totale aantal positieve coronavirus-tests sinds het begin van de pandemie heeft dinsdag de grens van drie miljoen overschreden, met: nog eens 9.450 bevestigde gevallen door het RIVM in de afgelopen 24 uur geregistreerd.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment