Van Dissel geeft toe privé-e-mail te gebruiken voor officiële zaken tijdens pandemie

Van Dissel geeft toe privé-e-mail te gebruiken voor officiële zaken tijdens pandemie

Het hoofd van het uitbraakmanagementteam, Jaap van Dissel, gebruikte zijn privé e-mailadres om contact op te nemen met collega’s van het OMT en het RIVM.

Als hoofd van het RIVM-centrum voor infectieziektebestrijding speelde Van Dissel een spilfunctie bij het vormgeven en communiceren van de Nederlandse pandemiebestrijding. Hij is de tweede senior figuur in de regering die toegeeft dat hij werkgerelateerde e-mails heeft verzonden vanaf zijn privéaccount.

Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kreeg eerder deze maand kritiek op het gebruik van privé-e-mails. De praktijk is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden, om veiligheidsredenen en om te voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat overheidsfunctionarissen informatie proberen te verbergen.

E-mails op privé-accounts zijn moeilijker op te halen via informatieverzoeken, waardoor het moeilijker wordt voor parlementaire onderzoeken en andere onderzoeken om een ​​volledig overzicht van de communicatie te verkrijgen.

Van Dissel bevestigde via een woordvoerder dat hij vanuit zijn Gmail-account contact had opgenomen met collega’s en ambtenaren naar de Volkskrant. Hij zei dat voor het gemak te doen omdat de systemen van het RIVM minder gebruiksvriendelijk en niet altijd toegankelijk waren.

‘Gezien de grote hoeveelheid e-mails die hij ontving, maakt het zijn werk gemakkelijker’, zegt de woordvoerder.

Op 7 april 2020 stuurde het bureau echter een circulaire e-mail naar tientallen medewerkers waarin ze expliciet werden gewaarschuwd geen privéaccounts te gebruiken ‘vanwege het verhoogde risico op ongenode gasten’ – een verwijzing naar potentiële hackers.

‘Wees voorzichtig met vertrouwelijke informatie. Nooit via privémail, altijd de firewall gebruiken’, stond in het bericht.

Het RIVM voegde eraan toe dat Van Dissel zijn privé-e-mail niet meer voor officiële zaken had gebruikt in het licht van de controverse rond de e-mails van De Jonge. De woordvoerder zei ook dat de twee mannen geen e-mails hadden uitgewisseld tussen hun privéaccounts.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment