Van Dissel: ‘booster, booster, booster’ om Omicron-schade te beperken

Van Dissel: ‘booster, booster, booster’ om Omicron-schade te beperken

Jaap van Dissel, hoofd van het Nederlandse preventiecentrum voor infectieziekten, heeft gezegd dat Nederland zijn boostercampagne om mensen te beschermen tegen de Omicron-variant van het coronavirus moet versnellen.

Van Dissel haalde onderzoek in het VK aan waaruit bleek dat de nieuwe variant twee tot drie keer besmettelijker was dan de Delta-variant. Het aantal gevallen van Omicron in het VK verdubbelt momenteel elke twee tot drie dagen, zei de Britse premier Boris Johnson deze week.

Studies wijzen er ook op dat het AstraZeneca-vaccin, dat in Nederland slechts aan een klein aantal mensen van begin zestig werd gegeven, geen bescherming bood tegen Omicron, aldus Van Dissel. Het Pfizer-vaccin bood na twee doses nog enige bescherming, maar was na drie doses effectiever.

‘De boodschap is: booster, booster, booster’, zei Van Dissel woensdag op een technische briefing in de Tweede Kamer.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook het enkelvoudige Janssen-vaccin aanbevolen als booster, met een minimale onderbreking van twee maanden na de tweede dosis.

Van Dissel zei ook dat parlementsleden het coronapas-systeem moeten herzien dat wordt gebruikt om mensen die zijn ingeënt of negatief getest, bars, cafés, bioscopen en andere locaties te laten gaan.

‘De coronatoegangspas is gebaseerd op immuniteit en in het bijzonder op weerstand tegen de Deltavariant. Omicron zou dat kunnen veranderen, wat betekent dat het Outbreak Management Team het opnieuw moet evalueren.

‘We moeten kijken hoeveel potentiële bescherming de coronatoegangspas biedt.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment