Valse ‘politie’- en ‘hof’-zwendeloproepen richten zich op 5.000 mensen

Valse ‘politie’- en ‘hof’-zwendeloproepen richten zich op 5.000 mensen

Meer dan 5.000 mensen hebben aangifte gedaan van oplichting waarbij ze door iemand in het Engels werden gebeld, beweerden van de ‘nationale politie’ of ‘Nederlandse hooggerechtshof’ te zijn en om betaling te vragen.

De Helpdesk voor vrouwen, de Nederlandse nationale fraudebestrijding hotline, heeft een waarschuwing uitgegeven waarin mensen worden gewaarschuwd om op hun hoede te zijn bij onverwachte telefoontjes en nooit bankgegevens door te geven, iets te downloaden of geld over te maken.

Volgens een persbericht waren de meeste mensen die tot nu toe geld hebben verloren, Engelstaligen.

Sommige bellers kregen via een opgenomen bericht te horen dat hun BSN-nummer werd misbruikt, dat er een aanhoudingsbevel tegen hen was uitgevaardigd of dat ze werden verdacht van criminele activiteiten zoals drugshandel of witwassen.

De telefoontjes vroegen hen om het cijfer ‘1’ in te toetsen om doorverbonden te worden met een agent, hen werd gevraagd zich te identificeren en geld over te schrijven naar een rekening. Sommigen werd gevraagd om software te downloaden die vervolgens toegang zou krijgen tot hun bankrekeningen.

Een woordvoerster van de Fraudehelpdesk vertelde DutchNews.nl dat ze mensen waarschuwden om alert te zijn op eventuele oproepen van een niet-herkend nummer, aangezien een deel van de oproepen afkomstig leek te zijn van een Nederlands mobiel nummer of zelfs het Nederlandse Hooggerechtshof.

Rekening

‘Kijk bij twijfel bijvoorbeeld op de website van de politie en bel daar het nummer terug’, zegt ze. ‘We zeggen dat je altijd alert moet zijn met cijfers die je niet kent. De Nederlandse overheid belt in principe nooit in het Engels met een Pakistaans accent.’

De eerste meldingen van telefoontjes begonnen in april en mei van dit jaar, maar de overgrote meerderheid werd in oktober gemeld. Het is niet bekend waar de oplichters aan contactgegevens zijn gekomen en of er criminelen zijn geïdentificeerd. Slachtoffers moeten apart aangifte doen bij de politie.

De fraudehulplijn adviseert mensen om bij het horen van een vooraf opgenomen Engels bericht op een onbekend telefoonnummer op te hangen en nooit geld over te maken op basis van een telefoontje. Iedereen die naar aanleiding van een telefoontje een programma op zijn mobiel of computer heeft gedownload, moet dit door een deskundige laten inspecteren.

Neem contact op als u bent getroffen door contact op te nemen met: editor@dutchnews.nl

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment