Vage lijnen? Alcoholexperts bekritiseren plannen ‘champagnekapper’

Vage lijnen? Alcoholexperts bekritiseren plannen ‘champagnekapper’

Dertig wetenschappers en experts bekritiseren de Nederlandse overheid voor: plannen om alcoholwetten te ‘vervagen’ zodat ondernemers retail en catering kunnen combineren, bijvoorbeeld champagne schenken bij de kapper.

Gerard Molleman, hoogleraar Preventie en Volksgezondheid aan de Radboud Universiteit, en Ninette van Hasselt, programmamanager alcohol bij het toevoegingsinstituut Trimbos, hadden gehoopt dat het nieuwe bestuur sterker zou optreden bij het voorkomen van alcoholmisbruik.

In een verklaring, ondertekend door 28 andere wetenschappers op het gebied van gezondheid, verslaving en geestelijke gezondheidszorg, stellen zij dat deze zogenaamde ‘blurring’ onwenselijk is voor de volksgezondheid, verkeersveiligheid en handhaving. Het zou het gemakkelijker kunnen maken om alcohol voor consumptie aan te bieden in allerlei winkels, van supermarkten tot schoenenwinkels.

‘Vervaging is in strijd met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en RIVM volksgezondheidsinstituut, die suggereren dat het beperken van de beschikbaarheid een van de meest effectieve manieren is om te voorkomen dat mensen alcohol drinken’, zeggen ze.

‘De ruimere beschikbaarheid en zichtbaarheid van alcohol is vooral nutteloos voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en mensen die een verslaving hebben (gehad) of vatbaar zijn voor verslaving…. Het vereist extra inspanningen van gemeenten voor handhaving, wanneer deze capaciteit al beperkt.’

Ze wijzen erop dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol een negatief effect kan hebben op zowel autorijden als fietsen, en dat de Gezondheidsraad in ieder geval voorstelt om niet meer dan één glas per dag te drinken.

Huidige nationaal preventie akkoord over verslavende middelen, waaronder alcohol, heeft als doel problematisch alcoholgebruik in 2040 terug te dringen, met maatregelen zoals het ontmoedigen van drinken in sportcafés en op universiteiten.

Leven

Momenteel verbieden licentiewetten bedrijven zoals kappers om hun klanten een alcoholische drank aan te bieden naast hun normale diensten.

EEN rekening van het lid met het voorstel ‘gemengde functie’ werd voor het eerst ingediend in 2018, met het argument dat de wetswijziging het voor winkelstraten gemakkelijker zou maken om te concurreren met online retail en het leven in binnensteden zou brengen. Dit voorstel zou benzinestations ook in staat hebben gesteld alcohol te verkopen, wat momenteel verboden is om rijden onder invloed te ontmoedigen.

De Raad van State, dat de Nederlandse regering adviseert over wetgeving, zei in 2020 dat de huidige wetgeving is gericht op het terugdringen en voorkomen van drankmisbruik. Het voorstel liet volgens haar niet goed zien hoe versoepeling van de wet steden en winkelgebieden zou helpen nieuw leven in te blazen, en oordeelde dat het zonder dit voorstel de maatregelen niet kon aanbevelen.

echter, de nieuw coalitieakkoordgepubliceerd in december, suggereert dat de nieuwe regering gemengde functiewetten zal steunen ‘door op een verantwoorde manier te ‘vervagen’ in winkelgebieden en alcoholmisbruik nauwlettend in de gaten te houden.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment