Vaccinregels in andere landen bedreigen Nederlandse winterreisplannen

Vaccinregels in andere landen bedreigen Nederlandse winterreisplannen

Duizenden Nederlanders dreigen hun winterreisplannen te moeten annuleren omdat ze volgens de nieuwe regels die vanaf 1 februari gelden niet meer in aanmerking komen als volledig gevaccineerd.

De EU heeft een vervaldatum van negen maanden ingevoerd voor de eerste twee vaccindoses als onderdeel van een poging om grensoverschrijdend reizen te harmoniseren. Maar binnen EU-landen lopen de criteria voor coronaviruspaspoorten sterk uiteen.

Mensen die het enkelvoudige Janssen-vaccin hebben gekregen, tellen niet mee als volledig gevaccineerd in landen en regio’s waar de minimumnorm twee vaccindoses plus een booster- of herstelcertificaat is.

Gezinnen die tijdens de schoolvakantie van februari een skivakantie of familiebezoek hadden geboekt, moeten nu kiezen tussen het annuleren van hun plannen of het omgaan met de strengere regels die gelden voor niet-gevaccineerde reizigers.

Een man, Luke, die een skivakantie in Oostenrijk heeft geboekt, vertelde aan DutchNews: ‘Ik heb letterlijk alles gedaan wat mij werd verteld zo snel als ik kon. Ik heb Janssen gehad, een booster gehad en Covid gehad. Maar ik tel nog steeds niet als booster,’

In Duitsland mensen met alleen een Janssen-vaccin worden geclassificeerd als niet-gevaccineerd, hele degenen met een boosterprik tellen als volledig gevaccineerd maar niet geboosterd. Die laatste groep moet nog een recente negatieve test laten zien voordat ze onder het in januari ingevoerde 2G+-systeem de bars, restaurants en cafés in mogen.

Dansen met Janssen

In Nederland zijn meer dan 860.000 Janssen-doses gegeven, waar de prik dezelfde geldigheid heeft als twee doses van een ander vaccin.

Afgelopen juli promootte het ministerie van Volksgezondheid het kort als een snelle optie voor mensen die naar nachtclubs en andere locaties willen gaan waarvoor een QR-code nodig is.

De toenmalige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kreeg zware kritiek op de slogan ‘dansen met Janssen’ in de nasleep van een explosie in zaken. Als gevolg hiervan heeft het ministerie een wachttijd van 28 dagen ingevoerd voordat mensen hun coronaviruspasje konden claimen.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft aangegeven in overleg te gaan met de Gezondheidsraad over de oplossing van de situatie rond het Janssen-vaccin.

Een andere mogelijke hoofdpijn voor Nederlandse reizigers is dat Duitsland de geldigheid van herstelcertificaten heeft teruggebracht tot 90 dagen, terwijl in Nederland mensen die positief testen drie maanden moeten wachten om een ​​boostervaccin te boeken.

Quarantaine voor kinderen

Duitsland eist ook dat alle kinderen ouder dan zes jaar twee vaccindoses krijgen, terwijl Nederland pas medio januari is begonnen met het geven van vaccins aan kinderen onder de 12 jaar. Alle kinderen die niet volledig zijn gevaccineerd – inclusief baby’s – moeten na aankomst vijf dagen in quarantaine, terwijl kinderen van zes jaar en ouder een test moeten doen voordat ze de quarantaine verlaten.

Oostenrijk heeft een soortgelijk 2G+-systeem, maar mensen met een enkele dosis Janssen en een booster kunnen een QR-code krijgen zonder eerst een PCR-test te doen.

Frankrijk heeft onlangs ook het 2G-systeem ingevoerd, of gevaccineerd worden, waarvoor mensen twee vaccindoses en een booster moeten hebben – hoewel iedereen die het Janssen-vaccin heeft gehad of eerder het coronavirus heeft opgelopen, slechts een enkele vaccindosis plus een booster nodig heeft.

Het VK telt ondertussen mensen die hersteld zijn van het coronavirus en die één vaccindosis hebben gehad niet als volledig gevaccineerd. Ze zullen nog twee dagen of minder een test moeten afleggen voordat ze naar het VK vertrekken en nog een test moeten boeken voor twee dagen nadat ze zijn aangekomen. Vanaf 11 februari testen zijn niet langer nodig voor mensen die dubbel gevaccineerd zijn.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment