Vaccinaties en ventilatie blijven achter als kinderen weer naar school gaan

Vaccinaties en ventilatie blijven achter als kinderen weer naar school gaan

Het Nederlandse vaccinatieprogramma voor kinderen onder de 12 jaar is vertraagd omdat het ministerie van Volksgezondheid pas eind december de eerste doses bij Pfizer heeft besteld, meldt NRC.

Het ministerie zei dat het met het bevel uitstelde totdat de Gezondheidsraad op 10 december oordeelde dat de voordelen van het vaccineren van kinderen van 5 jaar en ouder opwegen tegen de nadelen, twee weken nadat het Europees Geneesmiddelenbureau tot hetzelfde besluit was gekomen.

De meeste basisschoolkinderen krijgen hun eerste dosis in de week van 24 januari, twee weken na hun terugkeer naar school, en de eerste batch van 800.000 vaccins zal deze maand worden afgeleverd.

De vertraging doet denken aan vorig jaar, toen Nederland als laatste land in de EU begon met het vaccineren van de volwassen bevolking tegen het coronavirus.

Take-up

Een woordvoerder van het ministerie vertelde NRC dat het wachtte tot de uitspraak van het adviesorgaan alvorens de eerste grootschalige batch vaccins te bestellen. Eerder werd een kleinere batch van 42.000 doses besteld voor kinderen die een hoog risico liepen vanwege aandoeningen zoals het syndroom van Down.

Het ministerie wijt de vertraging ook aan de onzekerheid over de opnamegraad van jonge kinderen, die de toestemming van hun ouders nodig hebben om te worden gevaccineerd, en de logistieke uitdaging om honderdduizenden doses te verdelen.

De kwestie werd verder bemoeilijkt door de noodzaak om het vaccinprogramma voor kinderen naast de boostercampagne voor volwassenen te laten lopen. ‘We hebben de 800.000 kinderdoses gekregen in plaats van de reguliere Pfizer-vaccins’, zegt de woordvoerder.

Ventilatie betreft

Ondertussen waarschuwde een nieuw orgaan dat werd opgericht om toezicht te houden op de uitvoering van het onderwijsbeleid dat slechts 25% van de scholen goed werd geventileerd toen de kinderen maandag terugkeerden naar de klas.

De Platform Perspectief Jeugd (PPJ) zei dat het onduidelijk was wie uiteindelijk verantwoordelijk was voor het verbeteren van de ventilatie in scholen.

Goede ventilatie was essentieel om de klaslokalen veilig te maken en een herhaling van de nationale sluiting van vorig jaar te voorkomen, commissielid Sven Annen zei:. ‘Als je een veilige schoolomgeving creëert en ventilatie is daar een belangrijk onderdeel van, dan kun je zeggen dat de scholen veilig zijn en de mogelijkheid om ze te sluiten weghalen.’

Veel scholen hadden geen ventilatieplannen gemaakt omdat ze te weinig geld hadden voor de renovatie, zei Annen. De overheid heeft 360 miljoen euro uitgetrokken voor het verbeteren van de ventilatie, maar individuele scholen kunnen maximaal 30% van de totale kosten claimen, de rest komt uit hun eigen of lokale overheidsbudget.

De gemiddelde kosten van een nieuw ventilatiesysteem bedragen ongeveer € 500.000 voor een basisschool en € 1,5 miljoen voor een middelbare school, volgens een eerdere studie in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

‘In veel gevallen is het onduidelijk wie uiteindelijk verantwoordelijk is’, zegt Annen. ‘Het is al een tijdje duidelijk dat er op sommige scholen problemen zijn met de ventilatie. Maar omdat de verantwoordelijkheid bij meerdere partijen ligt, zijn er weinig nieuwe plannen en projecten geweest.

‘Sommige scholen en gemeenten hebben gemeld dat het beschikbare geld niet toereikend is.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment