Vacatures overtreffen werkloosheidstotaal in laatste kwartaal 2021

Vacatures overtreffen werkloosheidstotaal in laatste kwartaal 2021

Het aantal vacatures in Nederland bereikte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordniveau, waarbij werkgevers in sommige sectoren het steeds moeilijker hebben om personeel in dienst te nemen, meldt het CBS dinsdag.

Tegen het einde van het jaar waren er 105 vacatures voor elke 100 mensen die als werkloos werden geclassificeerd, vergeleken met 93 per 100 in het derde kwartaal van het jaar.

‘Meer dan 70% van de Nederlandse bevolking tussen 15 en 75 jaar heeft een of andere vorm van betaald werk’, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. ‘Het cijfer is nog nooit zo hoog geweest en stijgt elke maand. We zullen eraan moeten wennen.’

Het personeelstekort is het grootst in de handel, de zakelijke dienstverlening – zoals schoonmaak en beveiliging – en de zorg, zegt Van Mulligen.

Het aantal mensen met een vast dienstverband steeg met 34.000 tot 5,3 miljoen, het hoogste aantal sinds 2013.

‘Coronavirus heeft weinig invloed gehad op het aantal vaste banen’, zegt Van Mulligen. ‘Het aantal mensen met een vaste baan groeit al een tijdje.’

Officieel zijn in Nederland zo’n 370.000 mensen werkloos, het laagste cijfer sinds 2003.

Economie

Het CBS zei dinsdag ook dat de economie in het laatste kwartaal van het jaar met zo’n 0,9% groeide, een stuk lager dan de groei van 3,8% en 2,1% in het tweede en derde kwartaal.

Dit komt echter vooral door de lockdown, waardoor winkels en cafés een groot deel van de tijd moesten sluiten, aldus het CBS. De cijfers zijn voorlopig en kunnen worden herzien.

Huishoudelijke uitgaven steeg met 4,5% jaar op jaarmaar dit wordt grotendeels verklaard door het verschil in de lockdowns, aldus het CBS.

In december 2021 waren theaters, pretparken en cafés vanaf 19 december gesloten maar in 2020 waren ze de hele maand gesloten. En vergeleken met 2019, vóór de pandemie, daalden de binnenlandse bestedingen met 10,9%.

De export steeg in december met 8,1%, gestimuleerd door chemische producten en machines, en is nog steeds 7,5% hoger dan in 2019.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment