Utrechtse chirurgen voeren eerste kunsthartimplantatie uit in Nederland

Utrechtse chirurgen voeren eerste kunsthartimplantatie uit in Nederland

Specialisten van het academisch ziekenhuis van de Universiteit Utrecht hebben met succes een kunsthart geïmplanteerd tot een patiënt met een zeer ernstige hartziekte.

Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie in Nederland wordt uitgevoerd. De operatie maakt deel uit van een langlopend, internationaal onderzoeksproject naar een alternatief voor donorharten met de Franse firma Carmat. Het hart heeft sinds 2020 een vergunning voor verkoop in de EU.

De operatie vond begin november plaats en was succesvol, waarbij de patiënt binnen twee dagen de IC-afdeling verliet.

‘Sinds 2017 werken we met ons team aan de implantatie van een kunsthart’, zegt hartchirurg Faiz Ramjankhan. ‘Als deze behandeling voldoende duurzaam blijkt te zijn, kunnen we veel meer patiënten behandelen die nu geen andere keuze hebben.’

Er is een groot tekort aan donorharten in Nederland. Jaarlijks komen zo’n 120 patiënten op de wachtlijst.

Het kunsthart is via een kabel door de buikwand van de patiënt verbonden met een batterijpakket. De batterijen worden vervoerd in een schoudertas.

‘Het kunsthart past zich aan de patiënt aan via de innovatieve pompen, kleppen en sensoren’, zegt cardioloog Linda van Laake. ‘Het menselijk hart pompt in rust gemiddeld vier tot vijf liter bloed per minuut en dit neemt toe bij inspanning. Ook gaat het kunsthart sneller pompen bij inspanning.’

Een andere veelbelovende ontwikkeling is dat de patiënt voor het kunsthart geen zware medicijnen hoeft te slikken om het immuunsysteem te onderdrukken.

Tot nu toe hebben 15 patiënten in Frankrijk, Tsjechië, Denemarken en Kazachstan een kunsthart gekregen, waardoor hun leven met gemiddeld 216 dagen is verlengd. Dit was genoeg tijd voor zeven van hen om een ​​menselijk donorhart te krijgen.

Dit jaar zullen er in Nederland waarschijnlijk nog drie van dergelijke operaties plaatsvinden.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment