Utrecht pakt segregatie op basisscholen aan, maakt einde aan informele wachtlijsten

Utrecht pakt segregatie op basisscholen aan, maakt einde aan informele wachtlijsten

De gemeente Utrecht neemt maatregelen om een ​​einde te maken aan segregatie op basisscholen door te voorkomen dat ouders hun kinderen direct na hun geboorte inschrijven op een bepaalde school. Volkskrant meldde op dinsdag.

Hoewel scholen in 2014 officieel stopten met het inschrijven van zeer jonge kinderen als potentiële leerling, houden tientallen nog steeds informele wachtlijsten bij en zijn het meestal ‘blanke, goed opgeleide ouders’ die hiervan profiteren, zeggen gemeenteambtenaren.

Nu heeft de gemeente een nieuw centraal systeem ingevoerd voor de toewijzing van plaatsen in het basisonderwijs.

Kinderen kunnen pas op de lijst als ze drie jaar zijn, broertjes en zusjes hebben voorrang en dan gaan er plaatsen naar kinderen uit de buurt. Als er plaatsen over zijn, wordt er geloot. Amsterdam en Den Haag hebben al een gecentraliseerd systeem.

Guido Walraven, onderzoeker bij Kenniscentrum Gemengde Scholen, zegt tegen de Volkskrant dat er drie redenen zijn voor segregatie op Nederlandse scholen: vooroordelen van ouders, een ongelijk toelatingsbeleid en gesegregeerde buurten.

‘Wat je wilt, zijn schoolklassen die de samenstelling van de stad weerspiegelen,’ zei hij. Het is niet eenvoudig te bereiken, maar ‘je moet het op zijn minst proberen’.

In 2019 waarschuwden schoolinspecteurs voor de ‘onaanvaardbare’ ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs omdat kinderen van goed opgeleide ouders beter scoren op de eindexamens van de basisschool dan kinderen van gelijke intelligentie uit meer kansarme milieus.

Zo zijn goed opgeleide ouders meer betrokken bij de schoolkeuze en investeren ze geld in docenten, huiswerklessen en training in examentechnieken. Hun kinderen worden ook vaker als dyslectisch bestempeld of als adhd, wat hen ook recht geeft op extra lestijd, aldus de inspecteurs.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment