Utrecht: een race om de top in de groene fietsstad

Utrecht: een race om de top in de groene fietsstad

DutchNews.nl publiceert 10 artikelen over de 10 steden waar de meeste internationale inwoners wonen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Deel 9: Utrecht.

Studenten in Utrecht werden zaterdag verrast door een bezorging van croissants aan de deur en het vrolijke gezicht van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

‘Ik zag meer mensen in hun pyjama dan ik in maanden had gedaan’, vertelde hij aan DutchNews.nl.

Maar het is een race die de moeite waard is om studenten voor uit bed te krijgen. De linkse, jonge stad Utrecht zal dit jaar een hechte verkiezingswedloop zien tussen liberaal-democraten D66 en groen-socialist GroenLinks.

Wie de grootste is, zal waarschijnlijk beslissen of de conservatief-liberale VVD in de stadscoalitie zal zitten peiling op de derde plaats – en hoe Utrecht beslist over belangrijke, controversiële kwesties zoals het bouwen van huizen aan de Rijnenburg polder.

Een peiling een paar weken geleden door Maurice de Hond voor D66 zette deze partij een fractie voor, maar de laatste I&O-peiling zet GroenLinks op 18,6%, gevolgd door D66 op 15,8%. Nieuwkomers pro-Europese Volt en antiracisme BIJ1 hebben zich bij de race gevoegd en beide lijken een deel van de liberaal-linkse stemmen te krijgen.

In navolging van een landelijke trend kunnen de stemmen voor de grootste partijen afnemen, waarbij D66, GroenLinks en het christelijke CDA voorspeld worden te verliezen, en winst voor Volt, BIJ1 en het pro-dier (PvdD).

Stadsleven

Een belangrijk thema is het stadsleven, op deze historische maar levendige plek die is de wereld genoemd beste fietsstad (met zijn grootste fietsenstalling), en heeft een bevolking van iets meer dan 360.000, ongeveer 100.000 studenten en schoolkinderen en 37% immigranten.

D66 richt zich op het terugbrengen van de vitaliteit in het centrum, het open laten van bedrijven na corona en het bevorderen van cultuur, zegt wethouder en lokale nummer één Maarten Koning.

‘Onze stad moet een bruisende stad zijn waar veel te doen is – niet alleen ruimte voor meer huizen, maar ook voor bars, restaurants en culturele evenementen zoals festivals, musea en theaters’, vertelt hij aan DutchNews.nl, terwijl hij appels uitdeelt aan potentiële kiezers op een drukke marktdag.

‘Dat is het grote verschil met onze grote concurrent GroenLinks. Soms lijkt het mij dat andere partijen alleen in huizen willen investeren, maar de reden waarom mensen en ook expats in Utrecht willen wonen, is ook omdat het meer biedt dan een slaapplek – het biedt een plek om te wonen.’

GroenLinks ziet het bevorderen van het stadsleven op een andere manier, door zich meer te richten op het wegwerken van ongelijkheden die volgens haar zijn ontstaan ​​na de pandemie.

Lokale campagnechef Julia Kleinrensink zegt dat inclusie een enorme prioriteit is, en daarom heeft het zijn manifest vertaald in talen als Engels, Turks, Arabisch, Tigrinya en Duits, en deelde afgelopen zaterdag meertalige flyers uit van zijn campagnebakfiets.

‘We laten een tijd van corona achter maar de verschillen tussen mensen zijn groter geworden dus we willen ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen, bijvoorbeeld door te investeren in het helpen van kinderen die lang thuis hebben gezeten en achterop zijn geraakt, en in gezondheid ,’ ze zegt.

huisvesting

Net als in de rest van Nederland is huisvesting een groot probleem in Utrecht en alle partijen zien in dat actie nodig is. GroenLinks is vooral geïnteresseerd in het voorzien van 40% van de nieuwe woningen als sociale woningbouw, met 20% voor ‘middeninkomens’, terwijl partijen als D66 en studentenpartij Student & Starter erop wijzen dat nieuwkomers in de stad vaak enorme huisvestingsproblemen hebben.

‘Huisvesting is een van de hoofdthema’s, en een stad ontwerpen die bestand is tegen klimaatverandering, en ook tegen geestelijke gezondheid’, zegt Student & Starter-raadslid Jeffrey Koppelaar, die misschien geluk heeft en zijn zetel vasthoudt. ‘Vooral tijdens de Covid-pandemie zagen we veel mensen worstelen, vooral jongeren en studenten die op slechts 11 of 12 vierkante meter woonden.’

Paternotte van D66, opgegroeid in Utrecht, wijst erop: ‘Beschikbaarheid op de woningmarkt is waar expats problemen hebben, zien hoe moeilijk het is als je ergens anders vandaan komt, en ook zien hoe steeds meer partijen zeggen dat alleen mensen uit de stad kan hier wonen.

‘Ze denken soms dat alle expats voor Shell of grote bedrijven werken, maar vaak zijn het wetenschappers, de kenniswerkers, IT- en cybersecuritymensen die we echt nodig hebben, zeker als je ziet wat Rusland doet – en ze leven niet in luxe penthouses. Je wilt ook betaalbare woningen in het middensegment.’

Nieuw feest Volt zegt dat de stad voor 2020 60.000 nieuwe woningen moet bouwen en momenteel een tekort heeft van 15.000. Net als de VVD en D66 zet zij zich in om de Rijenburgse polder droog te leggen en daar 25.000 woningen te bouwen, samen met trein- en tramverbindingen.

‘Veel mensen zouden graag in deze stad willen wonen, maar lang niet iedereen heeft iets betaalbaars kunnen vinden’, zegt kandidaat Charlotte Passier. ‘Volt wil het wonen in Utrecht weer mogelijk maken.’

De VVD, D66 en de nationale regering is het ermee eens dat het bouwen van huizen op het gebied van landaanwinning noodzakelijk is om aan de huisvestingsbehoefte te voldoen, maar GroenLinks is het daar niet mee eens en zegt dat het een locatie moet zijn voor windmolensnatuur en recreatie in plaats daarvan.

Groente

In de stad die heeft bushokjes met groen dak, is het niet verwonderlijk dat de belangrijkste partijen een passie hebben voor duurzaamheid. Al wijst Koppelaar erop dat de gemeente geen goede staat van dienst heeft in eigen gebouwen isoleren toch zijn de grote partijen allemaal gek op groen.

Voor Kleinrensink en GroenLinks gaat het om het opwekken van meer groene stroom en het veranderen van de stadsinfrastructuur voor straten waar auto’s ‘te gast’ zijn en het voet- en fietsvervoer voorop staat.

‘Thuisisolatie is natuurlijk belangrijk, want alles wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. En dat is goed voor het klimaat en voor de bewoners, want de energieprijzen zijn enorm gestegen’, vult ze aan. ‘Vaak hebben mensen die minder geld ter beschikking hebben een minder goed geïsoleerde woning, dus daar gaan we maatschappelijk iets aan doen, in samenwerking met woningcorporaties.’

Paternotte wijst erop dat hoewel de stad veel kan doen met het moderniseren van bouwvoorschriften, overheidsgeld essentieel is. ‘De gemeente wil duurzaamheid bevorderen, maar heeft overheidssteun en geld nodig om mensen een warmtepomp te laten krijgen: dit soort investeringen zijn erg duur en sommige mensen kunnen niet zomaar duizenden euro’s uitgeven’, zegt hij.

Milieukwesties op de lokale versie van de stemwijzer-hulptool (de Kieskompas) onder meer of betaald parkeren binnen de stadsring moet komen, meer windmolens moet worden gebouwd, een klimaatbelasting moet worden ingevoerd en een grotere congestiezone moet worden ingevoerd.

Gelijkwaardigheid

Nieuwe partij Volt heeft een aantal interessante ideeën over het ’empoweren’ van lokale mensen met burgerforums en een ‘Berlijns model’ van budgetten voor initiatieven gecontroleerd door lokale mensen, evenals beleid om sociale ongelijkheid te verminderen.

BIJ1, een andere zogenaamde ‘grassroots’-beweging, voert hard campagne voor een Utrecht voor iedereen, bestrijding van racisme en met betere kansen op werk voor iedereen, ongeacht achtergrond. Student & Starter gelooft ook dat het een stem kan zijn voor jongeren om een ​​’frisse kijk op de dingen’ te geven.

D66 richt zich ondertussen op onderwijs als enabler, terwijl partijen als de PvdA (naar verwachting 7,1% van de stemmen) campagne voeren voor een kaartje van ‘Utrecht weer voor iedereen’, waarbij ze erop wijzen dat mensen in armere gebieden leven gemiddeld 10 jaar minder dan mensen in rijkere landen en streven naar bevordering van ‘gelijkheid in gezondheid’.

Stad voor iedereen

De partijen lijken het er echter over eens te zijn dat met 23.000 kiesgerechtigde internationale kiezers in Utrecht (van in totaal zo’n 280.000 kiezers), het belangrijk is om hun boodschap breed uit te dragen naar Utrechters van overal. De gemeente heeft informatie beschikbaar in Engelsnet als de grootste partijen houden van D66 en GroenLinks (waarvan zelfs manifesten zijn vertaald in het Somalisch en Tamazight).

De regio heeft al gezegd dat het zal welkom vluchtelingen uit Oekraïne – en heeft volgens Kleinrensink een reputatie voor ‘fatsoenlijk, humaan vluchtelingenbeleid, voor het helpen van mensen zonder papieren, soms tegen het heersende nationale klimaat in’.

Wat de verkiezingsuitslag ook wordt, de partijen hopen op een coalitie die positieve dingen bereikt: ‘Utrecht is een grote stad, maar tegelijkertijd een dorp, het is een gezellige plek, groen, veel ruimte om te fietsen en als je loopt om je heen ontmoet je altijd wel iemand die je kent’, vult Kleinrensink aan. ‘Het is een stad waar we voor elkaar zorgen en dat is heel belangrijk om te behouden.’

Utrechtse Domtoren

Belangrijke informatie:

Huidig ​​raadslid: GroenLinks, D66, ChristenUnie

Huidige samenstelling raad: GroenLinks (12), D66 (10), VVD (6), PvdA (3), CDA (2), PvdD (2), DENK (2), ChristenUnie (2), Student & Starter (2), SP (2 ), PVV (1), Stadsbelang Utrecht (1),

Nieuwe deelnemende partijen: PiratenPartij, Volt, BVNL, BIJ1, Blanco (van de Wal, RMWAHC), EenUtrecht, Socialisten Utrecht

Totaal aantal kiezers: 280.000
Aantal internationale kiezers: 23.000

Lokale verkiezingsinformatie in het Engels

Stemmen in Utrecht (studenteninitiatief met overzicht in het Engels)

Opgenomen debat in het Engels

ChristenUnie

D66: https://d66.nl/utrecht/engels/

GroenLinks (in acht talen):

PvdA

PvdD

PiratenPartij (Engelse podcast)

Student & StartR

Volt (in drie talen)

Verkiezingsevenementen voor internationals
Geen gepland

Aanvullende berichtgeving door Jan Douwe Krist.
Dit artikel is mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Democratie & Media.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment