Uniper, Rotterdamse haven bundelen krachten in groen waterstofproject

Uniper, Rotterdamse haven bundelen krachten in groen waterstofproject

De Maasvlakte in 2019. Foto: Pymouss via Wikimedia Commons

Het Duitse energiebedrijf Uniper en de Rotterdamse haven hebben na een eerste haalbaarheidsstudie overeenstemming bereikt over de productie van groene waterstof bij Uniper’s Maasvlakte-faciliteit.

Groene waterstof, in tegenstelling tot waterstof geproduceerd uit aardgas, wordt gezien als een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van kooldioxide en Rotterdam wil een internationale hub zijn voor de productie en import van waterstof.

De volgende stap in het proces is een engineering- en ontwerpstudie, die naar verwachting negen maanden zal duren. Er worden ook inspanningen geleverd om vergunningen en financiële steun aan te vragen, aldus de twee organisaties.

Volgens berichten in de Nederlandse media zal het project ‘serieuze hoeveelheden’ overheidsgeld nodig hebben om van de grond te komen. DutchNews.nl heeft Uniper om meer details gevraagd.

‘We hebben de sterke ambitie om onze locatie op de Maasvlakte om te vormen tot een belangrijke schakel in de nieuwe Europese waterstofwaardeketen,’ zegt Uniper Hydrogen-topman Axel Wietfeld in een persverklaring.

‘Er liggen veel kansen, niet alleen voor Uniper, maar ook voor andere spelers in de keten. Samen kunnen we duurzame waterstof gebruiken om CO . te verminderen2 niveaus in Rotterdam aanzienlijk.’

Het bedrijf heeft een kolencentrale op de Maasvlakte, waar ook biomassa en diverse reststromen worden gebruikt voor de productie van elektriciteit en stoom

Zo’n 13% van de Europese energievoorziening komt via Rotterdam de EU binnen en de haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

‘De industrie moet een enorme verandering doormaken om haar bedrijfsprocessen te verduurzamen’, zegt havenchef Allard Castelein. Waterstof zal daarbij een centrale rol spelen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment