Union lanceert campagne om gezondheidswerkers te helpen met Long Covid

Union lanceert campagne om gezondheidswerkers te helpen met Long Covid

Vakbond FNV is een register gestart voor zorgpersoneel dat Long Covid heeft opgelopen, waarvan zij vermoeden dat het gevolgen kan hebben duizenden eerstelijnswerkers.

Het volksgezondheidsinstituut RIVM schat dat 238.000 gezondheidswerkers het coronavirus hebben opgelopen en, zegt de FNV, zijn de meeste Long Covid-meldingen afkomstig van mensen die in verpleeghuizen of als thuisverpleegkundige werken.

De FNV en collega-vakbond CNV dringen er al langer bij het kabinet op aan om een ​​fonds op te richten voor zorgpersoneel dat tijdens hun werk financiële schade heeft opgelopen na het ontwikkelen van het coronavirus. Met name in de begindagen van de pandemie, juiste beschermende kleding was voor sommige werknemers niet beschikbaar.

‘Voor deze mensen beginnen de problemen zich op te stapelen’, zegt FNV-adjunct-directeur Kitty Jong. ‘Over drie maanden begint de eerste groep zorgmedewerkers met Long Covid een WW-uitkering aan te vragen omdat ze al twee jaar ziek zijn… we horen van mensen wiens netto-inkomen met 30% is gedaald tot wel 50%. ‘

Vaste werknemers krijgen gedurende twee jaar minimaal 70% van hun salaris doorbetaald als zij door ziekte arbeidsongeschikt worden, hoewel sommige werkgevers dit verhogen tot 100%. Na twee jaar moeten ze echter aanspraak maken op een invaliditeitsuitkering die waarschijnlijk lager zal zijn. Freelance- en contractarbeiders bevinden zich in een nog slechtere financiële situatie.

Strategie

De Gezondheidsraad Gezondheidsraad werkt momenteel aan een strategie om Long Covid aan te pakken en die verschijnt begin 2022.

De symptomen van Long Covid iDenk hierbij aan concentratie- en geheugenproblemen, extreme vermoeidheid en duizeligheid. Het is in Nederland erkend als een werkgerelateerde ziekte, wat betekent dat werkgevers verantwoordelijk kunnen worden gehouden, ook al is het misschien onduidelijk waar iemand het coronavirus heeft opgelopen.

Drenthe ambulancemedewerker Ben van Omme vertelde omroep NOS hij had Long Covid ontwikkeld tijdens de eerste golf, bijna twee jaar geleden. ‘Nu word ik geconfronteerd met het mogelijk moeten verkopen van mijn huis’, zei hij. ‘Ik kan mijn hypotheek niet met respect en applaus betalen.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment