Unesco zet Nederlandse watervesting toch op erfgoedlijst

Unesco zet Nederlandse watervesting toch op erfgoedlijst

Fort Uitermeer maakt deel uit van de verdedigingslinie. Foto: Bert van As via Wikimedia Commons

De verdedigingslinies van Hollands Waterlinie worden officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco opgenomen, hoewel experts van de VN-organisatie hadden aangegeven te twijfelen of het fortificatienetwerk wel goed werd beschermd.

De commissie van deskundigen had in juni dat Nederland zijn aanvraag voor de waterkeringen, die bedoeld waren om indringers buiten te houden door gecontroleerde overstroming van een aaneenschakeling van ruimtes tot een diepte van maximaal een meter, te herzien.

De inundatielijn is in de 19e en 20e eeuw aangelegd en loopt van fort Naarden tot fort Steurgat in de Biesbosch. De lijn bestaat uit een systeem van waterwerken en meer dan 1.000 forten, kazematten, sluizen en houten huizen.

Het lot van twee andere potentiële Nederlandse inzendingen, de Nederduitse limoenen en de ‘Kolonies van Weldadigheid‘ in Groningen en Drenthe wordt deze week beslist.

De Limes (paden) zijn een van de grenzen van het Romeinse Rijk in Europa en ‘bieden een mooi voorbeeld van de ontwikkeling van een stedelijke infrastructuur in een regio zonder centrale plaatsen, ter illustratie van de verspreiding van Romeinse administratieve en architecturale tradities’, zei Unesco.

De koloniën werden in de 19e eeuw ontwikkeld als sociale projecten voor arme gezinnen, wezen, ‘gevallen vrouwen’, gepensioneerde militairen, bedelaars en landlopers. Ze zijn volgens Unesco ‘een van de meest opmerkelijke sociale experimenten, gebaseerd op 19e-eeuws, westers, utopisch denken over de sociale orde’.

De beroemdste van de koloniën is in Veenhuizen, waar een museum en een gevangenis zijn die nog steeds in bedrijf zijn.

Het laatste Nederlandse erfgoed dat op de lijst kwam, was de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Er staan ​​nu 10 Nederlandse culturele locaties en één natuurgebied op de officiële lijst.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment