Uitzendbureaus maken zich op voor Oekraïense vluchtelingen, maar ‘moeten eerst medeleven tonen’

Uitzendbureaus maken zich op voor Oekraïense vluchtelingen, maar ‘moeten eerst medeleven tonen’

Nederlandse uitzendbureaus maken zich op om Oekraïense vluchtelingen te verwelkomen in de hoop dat ze een deel van het recordaantal vacatures dat momenteel in Nederland openstaan, kunnen invullen. omroep NOS zei in het weekend.

Oekraïense staatsburgers die de strijd voor Nederland ontvluchten, hebben het recht om te werken en hun kinderen naar school te sturen bij aankomst onder a nieuwe overeenkomst bereikt tussen de EU-leiders vorige week.

Uitzendbureau Contrain Group, dat al Oekraïners werft voor werk in Polen, zei dat het de mogelijkheden onderzoekt om hen aan een baan in Nederland te helpen.

‘We zorgen al voor Oekraïense vluchtelingen in Polen en bekijken de mogelijkheden om ze naar Nederland te halen om te werken’, zegt woordvoerder Hans Leenhouts tegen de omroep. ‘Ook voor hen willen we ons woningaanbod uitbreiden.’

Leenhouts zei dat vooral de tuinbouw en de logistieke sector een tekort aan arbeidskrachten hebben en graag Oekraïners in dienst zullen nemen.

huisvesting

Uitzendbureau logistiek, voeding en tuinbouw SprintWerkt vertelde persbureau ANP dat de deuren wijd open stonden voor mensen uit Oekraïne.

Zodra de situatie rondom werkvergunningen duidelijk is, gaat het bureau ook voor hen huisvesting regelen, zegt eigenaar Kumar Spaans tegen het bureau.

niet-EU

Uitzendbureau NL Jobs zei dat zijn inspanningen om vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan in dienst te nemen zijn mislukt vanwege administratieve rompslomp en taalproblemen.

Vluchtelingen uit landen zonder verdrag met de EU mogen minimaal zes maanden niet werken, ook al krijgen ze mogelijk verblijfsverlof.

NL Jobs-woordvoerder Brian Lexmond vertelde de NOS dat hij hoopte dat de EU de regels voor werknemers van buiten de EU zou versoepelen, gezien de moeilijkheden om mensen te vinden in Nederland en Oost-Europa.

‘Het is heel triest dat zoiets in Oekraïne moet gebeuren om de zaken in beweging te krijgen’, zei hij. ‘Maar hopelijk zet dit mensen aan het denken over seizoenarbeiders zonder Europees paspoort.’

Medeleven

Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van de website Polonia.nl, die nieuws en informatie biedt aan Poolse staatsburgers in Nederland, zei echter dat uitzendbureaus medeleven moeten tonen voordat ze aan winst denken.

‘Laten we vluchtelingen verwelkomen als mensen, niet als goedkope arbeidskrachten’, zei ze tegen DutchNews.nl. ‘Het is in tijden van oorlog binnen Europa buitengewoon ongepast dat uitzendbureaus proberen personeelstekorten op te lossen en geld te verdienen met Oekraïense vluchtelingen.’

Daarnaast zouden uitzendbureaus moeten erkennen dat Poolse arbeiders in Nederland de situatie in hun eigen land, waar inmiddels een miljoen vluchtelingen zijn aangekomen, in het reine komen met de situatie in Nederland.

‘Vluchtelingen hebben rust en veiligheid nodig’, zei ze. ‘Werk is iets om later over na te denken. En zorg ervoor dat deze mensen niet worden uitgebuit door andere uitzendbureaus.’

Problemen

De Nederlandse uitzendbranche kampt met problemen, mede veroorzaakt door het ontbreken van vergunningen, maar de overheid is nog niet begonnen met het doorvoeren van hervormingen.

In een groot rapport dat in opdracht van de regering werd gepubliceerd en meer dan een jaar geleden werd gepubliceerd, werden 50 aanbevelingen gedaan om de situatie van zogenaamde arbeidsmigranten maar tot nu toe is er niets aan gedaan.

Het rapport, van voormalig leider van de socialistische partij Emile Roemer, riep op tot de herinvoering van vergunningen voor agentschappen die arbeiders uit het buitenland binnenhalen.

In het rapport van Roemer werd ook aanbevolen om bureaus te stoppen die huisvesting aanbieden als onderdeel van een arbeidscontract. In plaats daarvan moeten seizoensarbeiders individuele huurcontracten krijgen, hun eigen kamers, en mogen ze maximaal een maand op het terrein blijven als ze hun baan verliezen, aldus het rapport.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment