Uitgaande studenten krijgen €255 per maand, thuisstudenten €91: AD

Uitgaande studenten krijgen €255 per maand, thuisstudenten €91: AD

Het kabinet is van plan om uitwonende studenten vanaf studiejaar 2023-2024 een basisbeurs van € 255 per maand te geven, terwijl thuiswonende studenten € 91 krijgen, bronnen in Den Haag hebben de AD verteld.

De regering heeft toegezegd de studiefinanciering, die in 2015 werd afgeschaft, terug te brengen, een maatregel die de studieschuld deed stijgen. Sindsdien hebben studenten moeten lenen om hun studie te financieren en hebben ze tegen de tijd dat ze afstuderen een gemiddelde schuld van zo’n € 25.000.

Voor de afschaffing van de beurzen kregen uitwonende studenten 260 euro per maand voor levensonderhoud en collegegeld. De rest konden ze lenen en gemiddeld verlieten ze de universiteit of hogeschool met zo’n € 15.000 aan schulden.

Het besluit om subsidies terug te brengen is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord en wordt door de meeste partijen gesteund.

Laag inkomen

Ministers kijken ook naar verhoging van de extra beurs voor studenten uit gezinnen met een laag inkomen, aldus het AD. Om in aanmerking te komen voor de volledige aanvullende beurs van € 419, moeten hun ouders een inkomen hebben van minder dan € 34.600, aldus de krant.

Ook is het kabinet van plan om een ​​kleine vergoeding te geven aan studenten die een beurs hebben geweigerd, mogelijk slechts € 359 per jaar, tot maximaal € 1.436.

‘Als dit de echte cijfers zijn, dan zijn ze schokkend’, zegt Joshua de Roos, plaatsvervangend voorzitter van studentenvakbond LSVB. ‘Deze bedragen zijn lager dan de oude beurs, dus studenten profiteren er niet bepaald van. Toch is dit een goed begin vergeleken met het 100% leenstelsel.’

De plannen zullen naar verwachting worden besproken tijdens de kabinetsvergadering van vrijdag en volgende maand in het parlement.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment