Twee derde van de doelstellingen voor een gezonde levensstijl wordt niet gehaald, meer kinderen hebben overgewicht

Twee derde van de doelstellingen voor een gezonde levensstijl wordt niet gehaald, meer kinderen hebben overgewicht

Drie jaar nadat 70 groepen uit de sectoren voeding, sport, gezondheid en onderwijs een overeenkomst met de overheid tekenden om de Nederlandse bevolking tot een gezondere levensstijl te bewegen, doelen zijn gemist, Dat blijkt uit een evaluatie van het RIVM.

Het akkoord bevat een reeks ambities op het gebied van obesitas, roken en bewegen die in 2040 moeten worden bereikt, met tussentijdse jaarlijkse doelstellingen. Van de 39 doelstellingen die in 2020 bereikt hadden moeten zijn, zijn er slechts 13 gehaald, waarvan negen met betrekking tot tabak, aldus het RIVM.

Zo zijn de tabaksaccijnzen omhoog gegaan, hebben pensioenfondsen bezuinigd op hun investeringen in tabak en beginnen minder jongeren te roken.

Daarentegen is het aantal kinderen van 4 tot 18 jaar met overgewicht juist met 1,5 procentpunt gestegen tot 14,9% en is er geen verandering in het aantal volwassenen met overgewicht. Slechts 40% van de schoolkantines serveert gezonde voeding, terwijl de doelstelling 50% was.

Het aantal volwassenen dat te veel drinkt is echter gedaald van 8,5% naar 6,9%, al kan dat komen door het coronavirus en de sluiting van cafés en clubs.

Meer werk

Het RIVM zegt dat er meer moet worden gedaan om met name overmatig drinken en obesitas aan te pakken. De invoering van een belasting op suiker en een minimumprijs voor alcohol behoren tot de opties die elders zijn ingezet, zegt RIVM-onderzoeker Anoukh van Giessen tegen de NOS.

Junior minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis, die van regeringszijde verantwoordelijk is voor het akkoord, zei dat het aan het volgende kabinet is om meer maatregelen door te drukken.

Eerder verwierp hij het idee van een belasting op suiker.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment