Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen het land uitzetten vanwege detentie in Kavala

Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen het land uitzetten vanwege detentie in Kavala

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Nederlandse ambassadeur en de ambassadeurs van negen andere landen bevolen te vertrekken nadat ze er bij Turkije op hadden aangedrongen de gevangengenomen zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten.

Erdogan zei in een toespraak dat hij de minister van Buitenlandse Zaken van het land had verteld ervoor te zorgen dat de 10 ambassadeurs persona non grata worden verklaard.

De verklaring van de 10 ambassadeurs – Nederland, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS – riep op tot een snelle en eerlijke oplossing van de zaak Kavala.

Zijn voortdurende detentie ‘wierp een schaduw over het respect voor de democratie, de rechtsstaat en transparantie in het Turkse rechtsstelsel’, aldus de verklaring. Kavala zit al vier jaar in de gevangenis, beschuldigd van betrokkenheid bij protesten en het omverwerpen van de regering.

NOS-correspondent Mitra Nazar zei dat Erdogan de verklaring van de ambassadeurs als ‘buitenlandse inmenging’ beschouwt. ‘Turkije, zegt hij, heeft een onafhankelijk rechtssysteem en de Osman Kavala-affaire gaat niemand iets aan’, zei Nazar.

Het Europese Hof van Justitie vroeg Erdogan om Kavala in 2019 vrij te laten, maar werd door Ankara genegeerd. Turkije is lid van de Raad van Europa waar de rechtbank deel van uitmaakt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag nog geen officiële melding te hebben gehad dat ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet wordt uitgezet.

Desalniettemin hebben parlementsleden de stap van Ankara veroordeeld. ‘Dictator Erdogan laat zijn ware aard zien’, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, terwijl PvdA-parlementariër Kati Piri zei dat Erdogan op een ‘botsingskoers’ zat. De rest van de 27 EU-leden zouden degenen die de verklaring hadden ondertekend moeten steunen, zei ze.

Nederland en Turkije hebben de afgelopen jaren een moeizame relatie gehad. In 2017 ontstond er een diplomatieke ruzie nadat Nederland weigerde twee Turkse ministers naar Nederland te laten komen om campagne te voeren voor een controversieel referendum.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment