Turkije trekt dreigement om Nederlanders uit te zetten, negen andere ambassadeurs in

Turkije trekt dreigement om Nederlanders uit te zetten, negen andere ambassadeurs in

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een dreigement om de Nederlandse ambassadeur en de ambassadeurs van negen andere landen het land uit te zetten ingetrokken, nadat ze er bij Turkije op hadden aangedrongen de gevangengenomen zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten.

Turkse media en het internationale persbureau AFP zeiden maandagavond dat Erdogan zijn standpunt had gewijzigd nadat de ambassadeurs ‘beloofden zich niet langer in binnenlandse aangelegenheden te mengen’.

Nederland, de VS en een aantal van de andere landen die betrokken waren bij de diplomatieke ruzie hadden verklaringen afgelegd waarin ze zeiden zich te houden aan het Verdrag van Wenen.

Artikel 41 regelt het respecteren van de wetten en voorschriften van het gastland en bepaalt dat er geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden mag zijn.

De eerste verklaring van de 10 ambassadeurs – Nederland, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS – riep op tot een snelle en eerlijke oplossing van de zaak Kavala.

Zijn voortdurende detentie ‘wierp een schaduw over het respect voor de democratie, de rechtsstaat en transparantie in het Turkse rechtsstelsel’, aldus de verklaring. Kavala zit al vier jaar in de gevangenis, beschuldigd van betrokkenheid bij protesten en het omverwerpen van de regering.

Hoewel Erdogan had gezegd dat hij ambtenaren zou oproepen om de ambassadeurs uit te zetten, zei het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het geen officiële kennisgeving had ontvangen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment