Tuinbouwbeurs Almere Floriade opent deuren, te midden van controverse over kosten

Tuinbouwbeurs Almere Floriade opent deuren, te midden van controverse over kosten

De Floriade tuinbouwshow, die elke 10 jaar in Nederland plaatsvindt, opent donderdag haar deuren voor bezoek in Almere.

Het evenement vond in 1960 voor het eerst plaats in Rotterdam met als doel het imago van de Nederlandse tuinbouwsector te versterken en de export te bevorderen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een internationale planten- en tuinbeurs met exposanten uit andere landen.

Het thema van dit jaar is Growing Green Cities, met een focus op vergroening van stedelijke gebieden en, zo zeggen de organisatoren, ook 33 andere landen laten hun aanpak zien. Andere hoogtepunten zijn de kas van één hectare, waar planten- en bloemenwedstrijden zullen plaatsvinden, en een kabelbaan die over het terrein loopt.

Het evenement is echter sinds de lancering verzand in controverse en heeft zijn oorspronkelijke budget van € 10 miljoen ver overschreden.

Het uiteindelijke prijskaartje is onduidelijk, maar de Het Financieele Dagblad suggereert dat de totale kosten zo hoog kunnen zijn als € 200 miljoen, en dat het evenement € 100 miljoen zal hebben verloren als het wordt gesloten. Er zijn zo’n twee miljoen betalende bezoekers nodig om de kosten te dekken, lokale omroep Omroep Flevoland zei. Anderen hebben de nodige bezoekersaantallen op gezet 10 miljoen om break-even te draaien.

Ook de laatste Floriades in Venlo, Haarlemermeer en Zoetermeer edities verloren geld.

Desalniettemin zeggen de organisatoren en de lokale autoriteiten dat het evenement blijvende voordelen heeft – in het geval van Almere, een nieuw park en een groene woonwijk – een reden voor de hoge kosten van de ontwikkeling.

Koning Willem-Alexander verricht woensdagmiddag de openingsceremonie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment