Tot 250.000 namen stonden op ‘zwarte lijst’ belastingdienst

Tot 250.000 namen stonden op ‘zwarte lijst’ belastingdienst

Volgens een eerste analyse van NRC kunnen tot 250.000 mensen hun naam hebben laten toevoegen aan de geheime ‘zwarte lijst’ van de Nederlandse belastingdienst met vermoedelijke fraudeurs die duizenden in financiële moeilijkheden hebben gebracht.

De studie van 450 dossiers door accountantskantoor PwC ontdekte dat het niet goed bijhouden van de administratie en het niet goed onderzoeken van zaken betekende dat veel mensen hun uitkering werden opgeschort, ook al was er geen bewijs dat ze fraude pleegden.

In veel gevallen werden betalingen gewoon stopgezet zodra de namen van mensen aan de lijst waren toegevoegd, zonder verder onderzoek. Degenen die in de problemen kwamen, kregen geen toegang tot schuldsanering of werden onder extra toezicht geplaatst, waarbij ze bij elke wijziging van hun uitkering bewijsstukken moesten overleggen.

De namen zijn ingevoerd in het fraudedetectiesysteem FSV, dat is gemaakt om belastingambtenaren in staat te stellen verdachte fraudeurs te volgen en beschuldigingen te onderzoeken.

In de praktijk werd het systeem al snel zo omvangrijk en log dat verdachte gevallen werden behandeld als bewezen gevallen, met vaak ingrijpende gevolgen. In sommige gevallen werden de uitkeringen stopgezet op de dag dat iemands naam voor het eerst in het systeem werd ingevoerd. Sommige mensen bleven jarenlang onder toezicht, ook als er geen bewijs van fraude kon worden gevonden.

Schending van de privacy

De privacywaakhond AP zei vorige maand in een rapport dat ongeveer 200.000 mensen gevoelige persoonlijke gegevens hadden vastgelegd door de belastingdienst, waaronder hun nationaliteit, etniciteit en medische geschiedenis, in wat de dienst een ‘ernstige inbreuk’ op de privacy noemde. De AP zei ook dat sommige gegevens onnauwkeurig of verouderd waren.

Het bestaan ​​van de ‘zwarte lijst’ werd vorig jaar voor het eerst openbaar gemaakt door trouwkrant en RTL Nieuws in het kader van het kinderopvangtoeslagschandaal, dat afgelopen januari leidde tot het aftreden van het kabinet van Mark Rutte.

NRC zegt dat het onderzoek van PwC zich richtte op 9.000 mensen die door de afdeling Toeslagen (Toeslagen) aan de lijst zijn toegevoegd. Het besluitvormingsproces werd omschreven als grillig en ‘onvoorspelbaar’.

In 70% van de gevallen waarin mensen aanspraak maakten op een uitkering zonder daar recht op te hebben, werd de beslissing niet gecontroleerd door een collega.

Demissionair minister van Financiën Hans Vijlbrief zei vorige week in een Kamerbrief dat het FSV-systeem in sommige gevallen ‘onaanvaardbare gevolgen’ heeft gehad en ertoe heeft geleid dat de Belastingdienst tot 15.000 vorderingen tot schuldsanering ten onrechte heeft afgewezen.

Maar volgens NRC maakte Vijlbrief geen melding van het PwC-rapport, ook al is het enkele weken geleden bij het ministerie van Financiën ingediend.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment