Tientallen Nederlanders contacteren Oekraïense ambassade over vreemdelingenlegioen

Tientallen Nederlanders contacteren Oekraïense ambassade over vreemdelingenlegioen

Meer dan 200 mensen in Nederland hebben contact opgenomen met de Oekraïense ambassade in Den Haag over deelname aan de gevechten sinds de Russische invasie vorige week begon.

Honorair consul Karel Burger Dirven vertelde Nieuwsuur dat de potentiële vrijwilligers tientallen Nederlanders waren, evenals grotere aantallen Oekraïense en Poolse staatsburgers die in Nederland woonden.

‘We hebben e-mail na e-mail ontvangen’, zei hij. ‘Nederlanders voelen zich verbonden en dat is hartverwarmend om te zien.’

Zondag zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dat het leger een vreemdelingenlegioen aan het opzetten was en riep hij ‘alle burgers van de wereld’ op om te vechten voor ‘vrede en democratie’.

Een Nederlandse 26-jarige studente vertelde: NPO Radio 1 dat hij overwoog om zich aan te melden na het nieuws van de invasie.

‘Een criminele invasie waarbij burgerdoelen onder vuur komen te liggen, zou in deze tijd niet mogen plaatsvinden’, zei hij. ‘Ik denk niet dat iemand verwachtte dat Poetin heel Oekraïne zou binnenvallen.

‘Ik realiseer me dat het een groot probleem is om naar Oekraïne te gaan en daar mogelijk met mijn leven voor te betalen. Ik denk er veel over na, maar het is serieus.’

strafrechtelijke vervolging

Sommige militaire experts hebben gewaarschuwd dat burgers die als vrijwilliger in een buitenlandse oorlog vechten, bij hun terugkeer naar huis aangeklaagd kunnen worden. ‘Als ze gaan vechten, plegen ze een misdaad’, voormalig commandant van de gewapende macht Mart de Kruif vertelde NOS.

Nederlanders die gingen deelnemen aan de burgeroorlog in Syrië zijn veroordeeld en gevangengezetmaar ze werden beschuldigd van lidmaatschap van terroristische organisaties die niet van toepassing waren op het conflict in Oekraïne.

Het ministerie van defensie zei tegen NRC dat deelname aan een buitenlands leger ‘in principe niet verboden’ was, zolang men niet tegen Nederlandse troepen of hun bondgenoten vocht.

De wet die het lidmaatschap van een ‘buitenlandse strijdmacht’ strafbaar stelt, is in 1984 gewijzigd om het delict te beperken tot het toetreden tot de strijdkrachten van ‘een staat die betrokken is bij de strijd tegen het Koninkrijk of een samenwerkingsverband waar het Koninkrijk lid van is’.

Militair historicus Chris Klep zei dat het onwaarschijnlijk was dat het ministerie van Justitie zaken zou aanspannen tegen mensen die aan de kant van de Oekraïners vochten. ‘In deze situatie, met alle sympathie die het Oekraïense regime geniet, denk ik dat ze een oogje dichtknijpen.’

Maar minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft Nederlanders gewaarschuwd om niet vrijwillig te gaan vechten in Oekraïne. ‘Het is extreem gevaarlijk,’ zei ze.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment