Tien jaar campagne ‘Kick Out Zwarte Piet’: wat is er veranderd?

Tien jaar campagne ‘Kick Out Zwarte Piet’: wat is er veranderd?

Met de komst van Sinterklaas naar Nederland, waarmee de feestdagen beginnen, markeert de organisatie Kick Out Zwarte Piet 10 jaar campagne tegen racisme.

Jerry Afriyie, een van de oprichters, vertelde DutchNews.nl dat hoewel het land een lange weg heeft afgelegd op het gebied van bewustzijn, er nog een manier is om zowel duidelijk als verborgen racisme te bestrijden.

Toen de campagne in 2011 begon, arriveerde Sinterklaas in Nederland voor enkele weken van een kinderfestival, vergezeld van duizenden ‘Zwarte Pieten’: witte clowns met zwarte krullende pruiken, gouden oorbellen, rode lippen en zwarte schmink. Afriyie maakte deel uit van een groep om te protesteren tegen een traditie die velen als diep racistisch beschouwen.

Hoofdpijn

‘Tien jaar geleden wisten we dat Zwarte Piet racisme was, ook al dacht het grootste deel van het land van niet’, zegt hij tegen DutchNews.nl. ‘Sommige zwarte mensen dachten dat het alleen maar hoofdpijn zou zijn om erover te praten, dus deden ze het niet. Veel blanken deden alsof ze niets zagen of dat het helemaal niets met slavernij te maken had, want slavernij was al lang afgeschaft voordat Zwarte Piet kwam.

‘Sommige mensen zeiden: ‘Kom op. Er zijn grotere problemen in de wereld.” Voor ons was het meer dat we woede, onwetendheid en veel agressie zagen, dus noemden we onze campagne een bewustwordingscampagne. Hoe meer mensen op de hoogte waren, hoe meer ruimte er zou zijn voor mensen om uit te leggen waarom dit niet meer kan.’

In 2014 kondigde de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de uitfasering van zwarte Piet in de hoofdstad aan, in het Sinterklaasjournaal waren vanaf 2019 alleen nog maar ‘roetzwarte’ Pieten te zien en dit jaar hebben 123 van de 210 gemeenten dit jaar volledig vervangen zwarte Piet. Vorig jaar verbood Facebook inhoud met ‘impliciete haatzaaiende uitlatingen’, waaronder afbeeldingen van zwarte Piet, en retailers zoals Bol.com, Coolblue en Amazon zeiden dat ze zouden stoppen met het opslaan van inhoud met het personage.

Schaduw

Er is veel bereikt op het gebied van bewustwording, zegt Afriyie, ook al is de #AntiZwartePietChallenge campagne gaat verder. ‘Er is meer bewustzijn dat zwarte mensen vinden dat Zwarte Piet niet oké is. Of mensen het er nu mee eens zijn dat Zwarte Piet moet gaan, of zelfs dat hij racistisch is, de eerste stap is die erkenning. Meer mensen weten dat ons koloniale, zwoegende verleden nog steeds als een schaduw boven ons hangt.’

‘Als je de voor de hand liggende vorm van racisme in Zwarte Piet niet ziet, vraag ik me af of je wel andere vormen van institutioneel racisme kunt zien. Dan begrijp je misschien waarom bepaalde standbeelden een probleem zijn, waarom je twee keer moet nadenken over bepaalde straatnamen, en waarom we meer moeten nadenken over ons koloniale verleden.

‘Anders, als we dit soort discussies over zwart/wit racisme aangaan, hebben mensen geen idee waar je het over hebt en zeggen ze: “Maar we zijn een perfect land, met veel zoetigheden!”’

Verborgen

Al is er nu meer nationaal en internationaal herkenning Dat ‘donker‘kanten van de Nederlandse geschiedenis moeten zijn’ beter onderwezen en vertelde, en interim-premier Mark Rutte heeft gezegd dat racisme een probleem is, gelooft Afriyie dat het Nederlandse liberalisme door sommigen wordt gebruikt als een uitstapclausule.

‘Racisme in Nederland wordt zoveel mogelijk weggestopt, met onze coffeeshops en het zogenaamde liberalisme’, zegt hij. ‘Als we geld inzamelen voor de arme Afrikanen, als we kijken hoe verstandig we zijn, hoe we grappen maken, hoe we gewoon zaken doen. Dan kun je je gedragen alsof je het beste kind van de klas bent.

‘Maar wat je verbergt, groeit intussen. De laatste 10 jaar is er een soort explosie geweest omdat zwarte mensen niet langer de onderdanige rol konden volgen die blanken van hen wilden.’

Toekomst

Aan oplossingen om Sinterklaas te vieren geen gebrek, voegt hij eraan toe, als mensen toegeven dat Zwarte Piet niet de juiste is.

‘De beste manier om Sinterklaas te vieren is zonder racisme!’ hij zegt. ‘Het is niet mijn rol als burger, of de rol van onze groep om mensen te vertellen hoe dat eruit ziet voordat mensen gewoon ophouden racistisch te zijn.

‘Wat als mijn buurman zoveel lawaai maakt dat ik ‘s avonds niet kan slapen, en ik hem vraag om te stoppen met muziek spelen omdat ik morgen moet werken en het is verdomde Dinsdagavond, en mijn buurman zegt: ‘Wat is de oplossing? Als je me de oplossing kunt vertellen zodat ik muziek kan blijven spelen en jij kunt slapen, zal ik het doen.’ Zo is het.

‘Als je snapt waarom Zwarte Piet geen optie meer is, gaan er duizenden deuren open met oplossingen.’

Hoop

We kunnen traditie niet vieren ten koste van iemand anders – of dat nu een Aziatische groep is, moslims, blanken of zwarte mensen. Het kan me niet schelen. Het is mijn plicht als burger om iets te zeggen als ik iets zie dat niet klopt, dat mensen discrimineert of uitsluit.

Hij denkt dat terwijl sommige gemeenten alleen maar cosmetische veranderingen doorvoeren en ’50 tinten zwart’ toepassen in hun roetzwarte Pieten, het bewustzijn en de daden aan het veranderen zijn. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld helemaal geen publieke financiering meer gegeven aan organisaties die zwarte Pieten gebruiken, terwijl ‘niemand naar een roetzwarte Piet gaat kijken en naar mij wijst en zegt: ‘Dat is Jerry’. Afstand genoeg.’

Hij voegt toe: ‘Onze eis is om een ​​duidelijke afstand te creëren, zodat we niet meer denken aan de tijd dat het normaal was om zwarte mensen te denigreren. We zijn altijd vooruit gegaan, zelfs ondanks politie-agressie, meer discriminatie, bedreigingen, alles wat we hebben meegemaakt. Dit geeft me hoop.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment