Tenten niet geschikt voor vluchtelingen in winter, zegt ombudsman tegen minister

Tenten niet geschikt voor vluchtelingen in winter, zegt ombudsman tegen minister

De vluchtelingenopvang in het Gelderse Heumensoord is ongeschikt voor gebruik in de wintermaanden en er moet met spoed passende huisvesting worden gevonden voor de bewoners, aldus de nationale ombudsman en de mensenrechtencommissie.

De twee organisaties hebben de junior minister van Justitie, Ankie Broekers-Knol, aangeschreven met het verzoek om met een permanente oplossing te komen voor de huidige bewoners – voornamelijk uit Afghanistan en onder wie 450 kinderen.

De accommodatie in grote tenten, waar mensen wonen sinds ze uit Kabul zijn geëvacueerd, is ongeschikt voor iets anders dan een paar weken, zeggen de agentschappen.

De overheid voelt zich misschien meer verantwoordelijk voor de vluchtelingen vanwege hun werk voor de Nederlanders, maar ze leven momenteel in omstandigheden ‘die erger zijn dan in een normaal asielzoekerscentrum’, de brief zegt:.

Terwijl het personeel wordt geprezen om hun best te doen, is er bijvoorbeeld een gebrek aan privacy, zeggen de ambtenaren. De slaapkamers hebben geen plafond en zijn gescheiden door dunne muren en ‘elk geluid, van gesprekken tot huilende kinderen, is voor iedereen hoorbaar’.

Dit, in combinatie met het gebrek aan zekerheid over de toekomst, zorgt voor gezondheidsproblemen als stress, slapeloosheid en depressie bij de vluchtelingen. ‘Dit heeft ook gevolgen voor hun toekomstige integratie in de Nederlandse samenleving’, zegt ombudsman Reinier van Zutphen. ‘Het is in ieders belang dat de mensen die hier mogen blijven, snel en in goede gezondheid kunnen beginnen met integreren.’

De recente toename van het aantal vluchtelingen, in combinatie met het tekort aan gewone huisvesting voor degenen die verblijfsrechten hebben gekregen, heeft geleid tot overbevolking in de bestaande centra en het wijdverbreide gebruik van tijdelijke opties, zoals tenten en sporthallen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment