Tekort aan leraren schaadt inspanningen om extra onderwijsbudgetten uit te geven

Tekort aan leraren schaadt inspanningen om extra onderwijsbudgetten uit te geven

Het tekort aan leraren maakt het moeilijk om € 8,5 miljard uit te geven die de regering heeft gereserveerd om scholen te helpen de verloren lestijd in te halen tijdens de coronaviruscrisis, het Parool dinsdag gemeld.

Scholen kunnen hun vacatures niet invullen en de rijksbijdrage moet binnen twee jaar opgebruikt zijn, zo meldt de krant op basis van onderzoek van de basisschool PO-Raad.

Bijna vier op de vijf scholen zijn van plan extra personeel in te zetten om leerlingen te helpen die lessen hebben gemist vanwege het coronavirus, maar 42% zegt geen idee te hebben waar ze die kunnen vinden.

‘Er zijn op veel plekken lege onderwijsposten’, zegt voorzitter Freddy Weima tegen de krant. ‘De urgentie is het grootst in de grote vier steden, maar ook veel andere regio’s hebben een lerarentekort.’

Ook het speciaal onderwijs maakt zich zorgen over het tekort aan onderwijzend personeel, aldus brancheorganisatie Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs in het NRC.

Vooral schoolleiders maken zich zorgen dat leraren uit het speciaal onderwijs naar het reguliere systeem kunnen worden aangetrokken, omdat ze zo’n ruime keuze aan scholen hebben om in te werken.

sluitingen

Leidinggevenden van het stadsonderwijs waarschuwden vorige maand dat scholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogelijk met sluiting te maken krijgen vanwege het aanhoudende lerarentekort, ondanks het coronavirus.

De raadsleden pleiten voor het dichten van de loonkloof tussen leraren in het basisonderwijs en het secundair onderwijs, voor een structureel budget om lesgeven voor leerlingen aantrekkelijker te maken en voor maatregelen om leraren te stimuleren het vak niet te verlaten.

‘We missen de link om meer mensen in het vak te krijgen. Daar hebben we een vast budget voor nodig. Dat is nog tijdelijk, een stopgat’, zei de Amsterdamse onderwijschef Marjolein Moorman destijds.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment