Tata Steel locals zetten eigen onderzoeksproject op naar gezondheidsrisico’s

Tata Steel locals zetten eigen onderzoeksproject op naar gezondheidsrisico’s

De Tata Steel-fabriek in IJmuiden.

Drie stichtingen, gesteund door enkele vermogende particulieren, starten een eigen onderzoek naar het verhoogde risico op kanker en andere ziekten bij omwonenden van de Tata Steel-fabriek in IJmuiden, de AD gemeld op woensdag.

De groep stelt dat het RIVM en de regionale gezondheidsraad zijn beïnvloed door de pro Tata Steel-lobbygroep en belangrijke vragen onbeantwoord hebben gelaten, aldus de krant.

Zo stond in juni 2020 in een rapport van de GGD dat de incidentie van longkanker in Beverwijk, een plaatsje in de buurt van de fabriek, 25% hoger dan het nationale gemiddelde, en suggereerde een mogelijk verband met luchtvervuiling.

Maar in juli maakte het Noordhollands Dagblad bekend dat de directeur van de GGD ervoor had gezorgd dat de naam Tata Steel is verwijderd uit de definitieve versie.

In april 2021 meldde het RIVM dat acute gezondheidsklachten – zoals hoofdpijn, prikkende ogen en misselijkheid – komen dichter bij de plant vaker voor dan in andere delen van Nederland.

Het rapport was gebaseerd op informatie van lokale artsen en de gezondheidsraad, maar legde geen verband met Tata Steel, met het argument dat andere factoren, waaronder levensstijl, een rol zouden kunnen spelen.

Ook de lokale organisaties zijn boos dat er nog geen rapport is gepubliceerd over de impact van stof in de lucht op de gezondheid. De resultaten, gebaseerd op 420 monsters, zijn binnen, maar de publicatie is uitgesteld tot na een parlementair debat over de toekomst van Tata Steel gepland voor 9 september, aldus het AD.

In dat rapport wordt niet gekeken naar de bron van het stof omdat ‘het niet in de opdracht zat’ terwijl ‘het wel relevant zou kunnen zijn’, aldus het RIVM.

Lobby

‘Het RIVM, de gezondheidsraad en de provincie zijn veel te gevoelig voor de Tata Steel-lobby’, zegt Bloemendaalse miljonair Jan de Jonge, die het onderzoek steunt.

Het project, dat wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, omvat het meten van de luchtkwaliteit met een drone nabij de schoorstenen van Tata Steel en het gebruik van onderwaterrobots om monsters te nemen.

‘We vragen al jaren waar dit allemaal vandaan komt’, zegt Ellen Windemuth van stichting IJmondig. ‘Alle provincies in Nederland dragen ook buiten hier hun steentje bij om industriële vervuiling aan te pakken. Wat hier gebeurt is een schandaal.’

Een aantal locals zijn nu ook juridische stappen ondernemen tegen Tata Steel wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van mens en dier.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment