Syrische asielzoeker in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdaden

Syrische asielzoeker in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdaden

Een 49-jarige Syrische asielzoeker is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij het neerschieten van een Syrische regeringsfunctionaris in 2012.

Ahmad Al K. ontkende niet dat hij de persoon was die in een reeks video’s van de executie te zien was, maar zei dat hij opzettelijk een fout maakte in een poging om het leven van de man te redden.

De rechtbank in Den Haag was echter niet overtuigd. ‘De executie getuigt van veronachtzaming van fundamentele basisnormen die gelden tijdens gewapende conflicten’, zei de voorzitter van de rechtbank vrijdag.

Al K. verhuisde in 2016 naar Nederland en vestigde zich met vrouw en kinderen in Kapelle in Zeeland. Zijn naam kwam boven water tijdens een onderzoek naar Syrische oorlogsmisdadigers in Duitsland. De autoriteiten daar waarschuwden de Nederlandse politie voor een reeks video’s die op YouTube waren geplaatst, waarop te zien is hoe een geboeide man naar een rivieroever wordt geleid en vervolgens herhaaldelijk wordt neergeschoten.

Nederlands recht

Meerdere Syrische asielzoekers zijn beschuldigd van misdrijven, of zijn berecht, op grond van de Nederlandse universele jurisdictiewet, die de Nederlandse autoriteiten in staat stelt oorlogsmisdaden en genocide te vervolgen, ongeacht waar deze hebben plaatsgevonden.

Twee neven zijn in 2017 veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, een misdrijf waarvan Al K. ook werd beschuldigd. Maar de rechtbank oordeelde dat er niet genoeg bewijs was om hem te veroordelen voor die aanklacht.

Een andere man wordt aangeklaagd voor het misbruiken van de lichamen van dode soldaten.

Het openbaar ministerie had gevraagd om Al K. een straf van 26 jaar op te leggen, maar de rechters stemden in met 20, de op één na langste ooit in een dergelijke zaak.

Een Ethiopische man kreeg levenslang in de gevangenis, uiterst zeldzaam in het Nederlandse criminele systeem, voor zijn rol bij de massamoord op 75 mensen tijdens de ‘rode terreur’-zuiveringen in Ethiopië in de jaren zeventig.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment