Surinaamse gepensioneerden hebben geen recht op compensatie pensioengat

Surinaamse gepensioneerden hebben geen recht op compensatie pensioengat

Tienduizenden Surinaamse gepensioneerden hebben te horen gekregen dat ze geen recht hebben op financiële compensatie voor het tekort aan pensioen omdat Suriname bij de invoering van de AOW-wetgeving niet werd beschouwd als onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden, aldus de Raad van State.

Om voor een volledige AOW in aanmerking te komen, moeten immigranten 50 jaar in Nederland hebben gewoond, en dat betekent dat duizenden mensen die vanuit Suriname hierheen zijn verhuisd een pensioengat hebben.

Technisch gezien woonden mensen die tussen de invoering van de AOW in 1956 en de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname woonden in een deel van Nederland, maar niet voor pensioendoeleinden, aldus de Raad van State.

Vorig jaar stemden parlementsleden voor een motie waarin werd opgeroepen tot compensatie voor de groep, en een regeringscommissie deed een vergelijkbare aanbeveling.

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees vroeg vervolgens de Raad van State, de hoogste Nederlandse autoriteit op bestuurlijk gebied, om advies.

De pensioenleeftijd wordt stapsgewijs verhoogd van 65 naar 67 jaar. Als de verhoging volledig is doorgevoerd, moet een immigrant al sinds zijn 17e in het land zijn om in aanmerking te komen voor dezelfde AOW als een autochtoon die nooit in het buitenland heeft gewoond.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment