Subsidieregeling zorg stopgezet te midden van fraudeonderzoek van €11 miljoen

Subsidieregeling zorg stopgezet te midden van fraudeonderzoek van €11 miljoen

Een regeling om ondersteunende banen in de zorgsector te subsidiëren en verplegend personeel vrij te maken voor zorgtaken vanwege het coronavirus, is opgeschort vanwege vermoedelijke fraude – en mogelijk is er maar liefst € 11 miljoen gestolen.

Minister voor medische zorg Conny Helder heeft vertelde parlementsleden in een briefing dat het lijkt alsof er minimaal € 2,9 miljoen vanuit Nederland naar buitenlandse bankrekeningen is overgemaakt en dat overheidsinspecteurs nu onderzoek doen.

Inspecteurs hebben de minister vorige week gewezen op de mogelijke fraude met de Cozo-regeling. In 2021 werd bijna € 84 miljoen toegewezen aan 513 verschillende zorgaanbieders om 7.342 banen te ondersteunen en de regeling zou tot eind juni duren.

De inspecteurs vermoeden dat 25 bedrijven het geld hebben overgemaakt naar buitenlandse bankrekeningen en dat een deel van het geld is teruggestort op Nederlandse bankrekeningen van particulieren met ‘een buitenlandse nationaliteit of naam’.

Er wordt ook een onderzoek ingesteld naar nog eens zeven bedrijven die banden hebben met de 25.

In totaal, 28 van de 32 bedrijven hadden minder werknemers op de loonlijst dan waarvoor ze subsidie ​​hadden gevraagd, terwijl negen nooit belastingen en premies hadden betaald en zeven eenmanszaken waren.

In totaal kan het verduisterde bedrag oplopen tot 11 miljoen euro, aldus de inspecteurs.

eerdere fraude

Het ministerie van Volksgezondheid gaf in december toe dat sommige zorgbedrijven fraude hadden gepleegd door ten onrechte bonussen te claimen voor werknemers die niet in hun boeken stonden, of door het geld zelf op te pikken.

Dat probleem was vooral acuut bij bedrijven die thuisverpleging of jeugdzorg leveren, zei RTL destijds.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment