Studievoorschot maakt kansenongelijkheid erger: Nibud

Studievoorschot maakt kansenongelijkheid erger: Nibud

De afschaffing van studiefinanciering in 2015 heeft ervoor gezorgd dat studenten meer financieel afhankelijk op hun ouders en dreigt de vooruitzichten te schaden van studenten van wie de familie niet kan helpen, stelt het Nibud-instituut voor gezinsuitgaven in een nieuw rapport.

Het onderzoek is gebaseerd op 1.505 studenten van universiteiten en hbo’s, waarvan 68% financiële steun krijgt van hun ouders, gemiddeld € 211 per maand. Vier jaar geleden werd slechts 58% door hun ouders geholpen om hun opleiding te betalen.

Kinderen met ouders met een laag inkomen komen wel in aanmerking voor enige financiële hulp van de overheid. Het huidige systeem gaat er echter van uit dat ouders kunnen bijdragen, en gezinnen met een middeninkomen vinden dat in veel gevallen nog moeilijk, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

‘Studenten met rijke ouders kunnen studeren zonder geld te hoeven lenen, anderen beginnen hun loopbaan met een financieel nadeel’, zegt Vliegenthart.

Ander onderzoek wijst uit dat zo’n 70% van de studenten geld leent tijdens hun studie en dat ze de hogeschool en universiteit verlaten met een gemiddelde schuld van ongeveer € 25.000. Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat het percentage studenten dat wel geld leent is gedaald en dat ze ook vaker thuis wonen.

subsidies

De druk om subsidies terug te brengen neemt nu toe. Twee van de vier partijen die hun afschaffing steunden – GroenLinks en de PvdA – pleiten nu voor verandering en ook twee van de vier uittredende coalitiepartijen – het CDA en de ChristenUnie – steunen een terugkeer naar subsidies.

Voor de afschaffing van de beurzen kregen uitwonende studenten 260 euro per maand voor levensonderhoud en collegegeld. De rest konden ze lenen en gemiddeld verlieten ze de universiteit of hogeschool met zo’n € 15.000 aan schulden.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft berekend dat als de beurzen worden teruggebracht, het compenseren van studenten die grotere schulden hebben gemaakt, de schatkist tussen de 1,4 miljard en 11 miljard euro zou kosten, afhankelijk van hoe het wordt uitgewerkt.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment