Studenten winnen in Delft, Senioren in Maastricht: meer uitslag lokale verkiezingen

Studenten winnen in Delft, Senioren in Maastricht: meer uitslag lokale verkiezingen

Delft
Studentenpartij STIP won het grootste deel van de stemmen in Delft en haalde GroenLinks in (dat 2,3% verloor) en kreeg 15,8% van de stemmen. De twee zitten momenteel in een 5-way coalitie met de VVD, D66 en PvdA.

Ook nieuwe partij Hart voor Delft debuteert in de studentenstad met 13,5% steun of vijf zetels in de raad. Om in Delft een nieuwe coalitie te vormen, zijn vier partijen nodig.

Maastricht
Lokale partij Senioren blijft de grootste van de Limburgse stad, met vijf zetels, terwijl vier partijen – GroenLinks, D66, CDA en PvdA alle vier zullen winnen.

De huidige 5-voudige coalitie (Sen/GL/D66/CDA/VVD) verliest 3 zetels maar heeft nog steeds een krappe meerderheid. Er zijn twee zetels voor nieuwkomers PvdD (5,6%), Volt (4,9%) en één voor rechts FVD (2,1%).

Leiden
Er was grote winst voor GroenLinks in Leiden, dat vier procentpunten aan zijn steun toevoegde om 10 zetels te winnen. Dat betekent dat GL D66 inhaalt, die drie zetels verloor om de grootste partij te worden en de leiding te nemen in de coalitiebesprekingen.

De VVD verloor één zetel en won er vijf, terwijl de PvdA en de dierenvriend PvdD er allebei vier wonnen. De huidige coalitie is een combinatie van D66, GroenLinks, PvdA en behoudt hun meerderheid – zij het een krappe zetel.

Groningen
De drie grootste partijen in Groningen verloren in 2018 alle steun, maar GroenLinks blijft veruit de grootste, met negen zetels in de raad, twee minder dan het oude totaal. De PvdA en D66 verloren stemmen, maar blijven op respectievelijk zes en vijf zetels.

Drie partijen hebben vier zetels – de SP, Stadspartij en de dierengezinde PvdD, terwijl de studentenpartij en VVD er allebei drie hebben.

De PVV heeft één zetel in de Groningse gemeenteraad en de extreemrechtse FvD kreeg niet genoeg stemmen om te debuteren.

Om in Groningen een nieuwe coalitie te vormen, zijn er minimaal vier partijen nodig. De huidige coalitie – GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie – zou nog één wethouder nodig hebben om aan de macht te blijven.

Uw stad niet gedekt? Nee en de Telegraaf beide hebben actieve kaarten waar u de resultaten in elke gemeente kunt bekijken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment