Studenten roepen op tot actie om pesten en seksuele intimidatie aan te pakken

Studenten roepen op tot actie om pesten en seksuele intimidatie aan te pakken

Zo’n 20% van de Nederlandse studenten zegt te maken te hebben gehad met pesten, discriminatie, chantage of seksuele intimidatie, blijkt uit onderzoek onder 7.650 jongeren voor studentenvereniging ISO.

Ongeveer 9% van de deelnemers zegt het slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie, 8% heeft te maken gehad met discriminatie en 7% is gepest. ‘Studenten brengen een groot deel van hun week door op de universiteit of hogeschool en die instellingen moeten altijd een veilige haven zijn’, zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos.

‘Elk incident is er één teveel, maar inmiddels is duidelijk dat één op de vijf studenten wordt getroffen en dat betekent dat overheid en instellingen actie moeten ondernemen.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna tweederde van de incidenten niet wordt gemeld, vooral omdat studenten de zaak niet ernstig genoeg vinden. Maar 17% zei dat ze niet dachten dat er iets met de klacht zou worden gedaan en 16% wist niet waar ze het konden melden.

‘Incidenten blijven onder de radar en studenten krijgen niet altijd de hulp en ondersteuning die ze zouden moeten hebben’, zegt De Roos. ‘Voor veel studenten is het niet makkelijk om te praten over wat ze hebben meegemaakt en daarom moet de drempel zo laag mogelijk zijn.’

Om te beginnen hoopt De Roos dat hogescholen en universiteiten de hulp aan studenten nu beter gaan organiseren, zodat ze weten bij wie ze terecht kunnen voor advies en ondersteuning. Studenten moeten ook toegang hebben tot een vertrouwenspersoon die niet aan hun instelling is verbonden als ze bang zijn dat een klacht gevolgen kan hebben voor hun onderwijscarrière, aldus De Roos.

inspecteurs

Het ISO-rapport kwam tot stand kort nadat onderwijsinspecteurs hadden gesuggereerd dat zo’n 4% van de Nederlandse studenten te maken heeft gehad met onaanvaardbaar seksueel gedrag en in de helft van de gevallen werkte de dader voor de hogeschool of universiteit.

Pesten en discriminatie waren ook een probleem, aldus de inspecteurs.

In januari nam de directeur van het Amsterdamse mode-instituut AMFI ontslag omdat hij niet in staat was een cultuuromslag te bewerkstelligen op de geplaagde school. Het instituut was vorig jaar het onderwerp van een kritisch rapport waarin de organisatie werd omschreven als ‘maatschappelijk onveilig tot zeer onveilig’.

Studenten hadden eerder zijn ontslag geëist vanwege het negeren van signalen van misbruik op het instituut, zoals de gebruikelijke vernedering van studenten door docenten en opmerkingen met seksuele en raciale ondertoon.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment