Stof tot nadenken: boekhandels sluiten terwijl de verkoop van eetwaren stijgt

Stof tot nadenken: boekhandels sluiten terwijl de verkoop van eetwaren stijgt

Het aantal fysieke winkels dat in Nederland wordt geopend, is voor het eerst in 12 jaar gestegen doordat mensen eten verkiezen boven boeken, voorlopige cijfers van het nationale statistiekbureau CBS laten zien.

Op 1 januari 2022 waren er 83.800 winkels in Nederland, zo’n 655 meer dan vorig jaar. Het totaal aantal fysieke winkels is sinds 2010 echter met 13.000 gedaald en het aantal online retailers groeide met 28% ten opzichte van 2021, waarmee de stijgende lijn wordt voortgezet.

Ongeveer 16% van alle winkels verkoopt kleding, gevolgd door winkels die huishoudelijke artikelen verkopen en supermarkten, die elk 8% van alle winkels uitmaken. Het aantal bakkerijen steeg met 4,7%.

Boekhandels en winkels die tijdschriften en briefpapier verkopen, tuimelden het meest, met een daling van respectievelijk 8% en 7%. In 2021 sloten meer boekhandels dan in de voorgaande drie jaar bij elkaar.

Online verkoop schoot met 19% omhoog, maar fysieke boekhandels geleden vanwege de lockdown van de eerste maanden van 2021 en de pre-kerstsluiting, zegt boekpromotieorganisatie CPNB.

Ondanks pogingen om mensen over te halen ‘lokaal te kopen’, daalde het aantal in de winkel verkochte boeken met 7%.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment