Steun voor Dodenherdenking blijft groot, terwijl NL zich voorbereidt op 4 en 5 mei

Steun voor Dodenherdenking blijft groot, terwijl NL zich voorbereidt op 4 en 5 mei

Zo’n 83% van de Nederlandse bevolking zegt dat Dodenherdenking een belangrijke gebeurtenis op de kalender is, zo blijkt uit de jaarlijkse Vrijheidsonderzoek uitgevoerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de herdenkingen organiseert.

En Bevrijdingsdag, die op 5 mei wordt gevierd, wordt door 75% van de ondervraagden als belangrijk beschouwd, zei de commissie dinsdag. De cijfers zijn ongewijzigd ten opzichte van 2021.

Nederland valt woensdagavond om 20.00 uur twee minuten stil, als het land de Nederlanders herdenkt die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en in de daaropvolgende conflicten.

Treinen en auto’s komen tot stilstand en er zijn geen starts en landingen op Schiphol tijdens twee minuten stilte, die om 20.00 uur plaatsvindt. Winkels en supermarkten zijn wettelijk verplicht om om 19.00 uur te sluiten, en bars en restaurants waarschuwen hun klanten dat de muziek zal stoppen voor een korte periode van bezinning.

De hoofdceremonie, bij het oorlogsmonument op de Dam in het centrum van Amsterdam, zal na twee rustige jaren weer duizenden mensen trekken vanwege de beperkingen van het coronavirus.

Nederland valt op 4 mei twee minuten stil: dit is waarom

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen samen met nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog, militairen en familieleden van de gesneuvelden een krans bij het oorlogsmonument.

Naast het hoofdevenement, dat op televisie wordt uitgezonden, zullen er in het hele land honderden andere ceremonies zijn om verschillende oorlogsgerelateerde gebeurtenissen te markeren. Zoek een evenement bij jou in de buurt.

vieringen

Dan viert Nederland donderdag zijn bevrijding met festivals en evenementen door het hele land.

De vieringen beginnen rond middernacht in Wageningen, waar de Bevrijdingsvlam wordt ontstoken en fakkels vervolgens door 1.300 lopers in estafette worden meegenomen naar andere vuren in het hele land.

Duitsland ondertekende op 5 mei 1945 in Wageningen de capitulatiedocumenten. Het zuiden van het land was maanden eerder bevrijd.

festivals

Dit jaar zal de veel gedecoreerde legerofficier Gijs Tuinman de traditionele 5 mei-lezing geven in Oss. En er worden 14 formele Bevrijdingsdag festivals georganiseerd: in Zwolle, Leeuwarden, Assen, Almere, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Wageningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen. Meer informatie hier

De festivalambassadeurs van dit jaar zijn Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, die tussen hen alle 14 evenementen per helikopter zullen bezoeken. De festivals van dit jaar zullen volgens de organisatoren ook speciale aandacht besteden aan de oorlog in Oekraïne.

Een relatief nieuwe toevoeging aan de dag zijn de ‘vrijheidsmaaltijden’, gehouden op a grote verscheidenheid aan locaties landelijk en met een speciale ‘vrijheidssoep’ op het menu.

De viering wordt afgesloten met het traditionele 5 mei-concert aan de Amstel in Amsterdam, dat live wordt uitgezonden op televisie en wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment