Steun voor coalitiepartijen neemt af en nieuwkomers nemen toe

Steun voor coalitiepartijen neemt af en nieuwkomers nemen toe

Met nog twee of drie weken te gaan voordat het nieuwe kabinet aan het publiek wordt gepresenteerd, slinkt het draagvlak voor de drie grootste coalitiepartijen, aldus de laatste peiling van peilingen.

Het lijkt er nu op dat de steun voor de VVD van premier Mark Rutte een deuk krijgt, terwijl sommige traditionele supporters vrezen dat de partij te ver naar links is opgeschoven, aldus opiniepeiling van opiniepeiler Tom Louwerse.

De VVD is nog steeds verreweg de grootste partij, maar haar steun is gedaald van 34 naar 38 zetels in de Tweede Kamer (23% naar 25%) naar 28 naar 34 (19% naar 23%).

D66, die na de algemene verkiezingen van maart naar voren kwam als de op één na grootste partij, zou 17 tot 23 zetels winnen als er een nieuwe stemming was, of tussen de 11% en 15% steun. De partij heeft momenteel 24 parlementsleden.

De christen-democraten blijven het zwaarst getroffen. De partij won in maart 15 zetels in het parlement met 150 zetels, maar zou nu tussen de zes en de tien halen, zo blijkt uit de peilingen.

Nieuwkomers

Nieuwkomers in de Tweede Kamer hebben het meest geprofiteerd van de teruggang van de coalitiepartners. De pro-Europese Volt, boerenpartij BBB en de rechtse JA21 zouden allemaal tussen de vijf en negen zetels winnen als er morgen algemene verkiezingen zouden zijn.

De extreemrechtse PVV blijft de derde grootste partij in de peiling, met 16 tot 20 zetels, of tussen de 11% en 13% aanhang.

‘JA21, BBB en Volk zijn nu middelgrote partijen in de peilingen’, zegt Louwerse omroep NOS.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment