Steun voor CDA-inzinkingen in eerste peilingen sinds verkiezingen in nasleep van Omtzigt-ruzie

Steun voor CDA-inzinkingen in eerste peilingen sinds verkiezingen in nasleep van Omtzigt-ruzie

Pieter Omtzigt is deze maand teruggetreden als CDA-Kamerlid. Foto: ANP/Robin Utrecht

De steun voor het CDA is gedaald na de ruzie die leidde tot het vertrek van Pieter Omtzigt, blijkt uit de laatste opiniepeilingen.

De peilingen (peilingwijzer), samengesteld door academicus Tom Louwerse, zet het CDA op tussen de zeven en 13 zetels, ofwel 5% tot 8% van de stemmen. De partij won bij de algemene verkiezingen op 17 maart 15 zetels en verloor er vier.

Het CDA is in rep en roer sinds een interne memo van Omtzigt naar de media was uitgelekt, waarin hij klaagde dat hij gemarginaliseerd was sinds het verliezen van de leiderschapsverkiezing afgelopen juli en beweerde dat grote donoren te veel invloed hadden op de beleidsvorming.

De 47-jarige, die sinds eind mei door stress met ziekteverlof is, heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd nadat het document was uitgelekt. Partijactivisten hebben in het najaar een speciaal congres in gang gezet, waardoor partijleider en waarnemend minister van Financiën Wopke Hoekstra nog meer onder druk is komen te staan.

Bron: Peilingwijzer door Tom Louwerse

Uit de totale peiling blijkt ook dat de rechts-liberale VVD, onder leiding van Mark Rutte, tussen de één en zes zetels zou toevoegen aan de huidige 34, terwijl de progressieve liberale D66, die 24 zetels heeft, tussen de 19 en 25 zou winnen. gezien als de kern van de volgende coalitie.

De op één na grootste partij, de anti-islamitische nationalistische PVV van Geert Wilders, zal naar verwachting tussen de 14 en 18 zetels halen, in lijn met het huidige totaal van 17.

Louwerse zei dat de bevindingen, op basis van twee peilingen sinds de verkiezing van Ipsos voor EenVandaag en I&O Research, waren niet verrassend, aangezien veel partijleden niet tevreden waren met de behandeling van Omtzigt.

‘In de peiling van Ipsos/EenVandaag stappen CDA-kiezers vooral over naar de VVD, die weinig last lijkt te hebben van het debat over de regeringsstijl van Mark Rutte.’

Er zijn ook belangrijke verschuivingen op de rechterflank, waar Thierry Baudets Forum voor Democratie steun lijkt te verliezen aan JA21, een splintergroep die zich afscheidde na onthullingen van antisemitisme in de partij.

Andere nieuwkomers, waaronder de Boerenburgerbeweging (BBB) ​​en de pro-Europese partij Volt, hebben ook winst geboekt in de peilingen direct na de verkiezingen, net als de dierenrechtenpartij PvdD.

‘De winst voor JA21 en BBB gaat vooral ten koste van rechtse concurrenten als Forum, terwijl Volt volgens Ipsos/EenVandaag vooral aantrekkelijk is voor niet-stemmers’, zegt Louwerse.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment