Sterfgevallen door euthanasie stijgen weer in 2021, meeste patiënten hadden terminale kanker

Sterfgevallen door euthanasie stijgen weer in 2021, meeste patiënten hadden terminale kanker

Vorig jaar zijn er in Nederland meer sterfgevallen door euthanasie geregistreerd dan ooit tevoren, met een totaal van 10,5% tot 7.666, aldus de regionale toezichtcomités donderdag.

De euthanasiedoden waren vorig jaar goed voor 4,5% van het totale aantal sterfgevallen, wat een marginale stijging is, aldus de RTE.

In zeven gevallen heeft de RTE geconcludeerd dat de behandelend arts niet heeft gehandeld in overeenstemming met de zes wettelijke vereisten, waaronder ervoor zorgen dat iemand goed over het verzoek heeft nagedacht en het vrijwillig doet, en ondraaglijk lijdt zonder enig ander redelijk vooruitzicht op Verlichting.

In zes gevallen kregen patiënten met gevorderde dementie euthanasie en werden alle gevallen geacht aan de criteria te voldoen, aldus de RTE.

Vorig jaar wijzigde de RTE vier aspecten van hun code voor artsen die dementie behandelen na een uitspraak van het Hooggerechtshof in het geval van een patiënt met ernstige dementie.

Met name de RTE stelt dat artsen het beste kunnen beoordelen of een dementiepatiënt ‘ondraaglijk’ lijdt – een van de zes wettelijke vereisten voor euthanasie – en dat ze de patiënt in dergelijke gevallen niet hoeven te vragen.

In 2021 werden nog eens 206 patiënten met dementie in een vroeg stadium geholpen om te overlijden, evenals 115 mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. De overgrote meerderheid van de mensen had terminale kanker.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment