‘Stem op een vrouw’-campagne loont naarmate meer vrouwen raadszetels winnen

‘Stem op een vrouw’-campagne loont naarmate meer vrouwen raadszetels winnen

Het aandeel vrouwen dat gekozen wordt als gemeenteraadslid lijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen te zijn toegenomen, blijkt uit voorlopig onderzoek van de actiegroep Stem op een Vrouw.

Stem op een Vrouw moedigt kiezers aan om gebruik te maken van het voorkeurstemsysteem door te stemmen op een vrouwelijke kandidaat die dicht bij de top van de kandidatenlijst van een politieke partij staat, maar die waarschijnlijk niet direct gekozen wordt.

Kandidaten die een aanzienlijk aantal voorkeurstemmen verzamelen, kunnen anderen overhaasten om een ​​raadszetel te winnen.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in 13 van de 70 grootste gemeenten meer vrouwen dan mannen in de raad zijn gekozen en dat de zetels in nog eens vijf gelijk zijn verdeeld.

Zo zijn in Groningen zeven extra vrouwen gekozen op basis van voorkeurstemmen en is de situatie vergelijkbaar in Zwolle, Nijmegen en Haarlem, zegt de organisatie.

In totaal lijken 150 vrouwen een zetel te hebben gewonnen in de 70 grootste raden vanwege voorkeurstemmen, vergeleken met 70 vier jaar geleden.

Bij de lokale verkiezingen van 2018 was slechts 30% van de gekozen raadsleden vrouw, maar dit zal nu waarschijnlijk rond de 40% zijn, zegt woordvoerster Devika Partiman tegen Trouw. ‘Kiezers kiezen niet meer blindelings voor de hoogstgeplaatste vrouw, maar voor één lager op de lijst.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment