Steden, bedrijven waarschuwen voor Nederlands buitenlands investeringsklimaat

Steden, bedrijven waarschuwen voor Nederlands buitenlands investeringsklimaat

In totaal hebben 120 bedrijven, burgemeesters en andere organisaties een manifest ondertekend, opgesteld door de twee grootste werkgeversorganisaties van Nederland, waarin de overheid wordt opgeroepen om de Nederlandse buitenlands investeringsklimaat.

‘Als we willen dat Nederland aantrekkelijk blijft’ [as a business location],,Er is op zes fronten actie nodig”, staat in het document. Het is van groot belang dat het land aantrekkelijk en comfortabel is om te wonen, maar ook dat de bevolking goed opgeleid is en dat de expertise van het land van ‘wereldklasse’ is.

Daarnaast zijn uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer essentieel, zowel binnen het land als met de rest van de wereld, moet de overheid de industrie strategisch benaderen en moet de overheid zelf ‘betrouwbaar en voorspelbaar’ zijn, aldus het document.

Nederland scoort hoog op veel internationale rankings, maar België investeert nu bijvoorbeeld meer in R&D dan Nederland. Inmiddels zijn er weer files, waardoor het land moeilijker te bereizen is en het tekort aan betaalbare woningen nijpend is.

De Nederlandse winstbelasting is momenteel hoger dan het Europese gemiddelde en ook geopperde veranderingen in het belastingstelsel doen bedrijven twijfelen aan een verhuizing naar Nederland, stellen de organisaties.

‘We zijn op veel gebieden goed gepositioneerd, maar het buitenlandse investeringsklimaat verslechtert op een moment dat andere landen aantrekkelijker worden’, zegt Ingrid Thijssen, hoofd van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

‘We maken ons zorgen over de manier waarop Nederlandse kinderen presteren op scholen… en over het minder stabiel worden van het overheidsbeleid’, zegt ze. ‘Bedrijven investeren als ze weten waar ze aan toe zijn. Decennialang was Nederland daar een lichtend voorbeeld van, maar nu niet meer.’

buitenlandse firma’s

In totaal kwamen 305 buitenlandse bedrijven vorig jaar overeen om zich in Nederland te vestigen, 25% minder dan in 2019, zei de Nederlandse buitenlandse investeringsmaatschappij NFIA in februari.

De daling van de buitenlandse investeringen komt vooral door het coronavirus maar ook doordat het Nederlandse investeringsklimaat minder aantrekkelijk is geworden, vertelde NFIA-chef Jeroen Nijland destijds aan Radio 1-nieuws.

De 305 bedrijven zullen naar verwachting binnen drie jaar 8.600 directe banen genereren – een cijfer dat 40% lager ligt dan in 2019 en het laagste cijfer in zes jaar.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment