Staatsbedrijven worden geconfronteerd met beperkingen op buitenlandse activiteiten: Kaag

Staatsbedrijven worden geconfronteerd met beperkingen op buitenlandse activiteiten: Kaag

Nederlandse staatsbedrijven zoals spoorwegmaatschappij NS en de luchthavengroep Schiphol mogen niet meer concurreren om contracten in andere landen als er geen link is met hun sleutelrol in Nederland, heeft minister Sigrid Kaag van Financiën hintte in het parlement.

Het kader voor buitenlandse deelnemingen zal onderdeel zijn van een nieuwe strategie voor staatsbedrijven die het nieuwe kabinet voor de zomer wil opstellen, aldus Kaag.

De minister maakte de opmerkingen in een debat over een motie van coalitiepartij Kamerlid Pieter Grinwis die buitenlandse investeringen door staatsbedrijven voor winst zou stoppen.

‘Net als de heer Grinwis ben ik kritisch over buitenlandse investeringen van staatsbedrijven voor puur financieel rendement’, zei ze.

De motie zal bij stemming waarschijnlijk meerderheidssteun krijgen, omdat bekend is dat een groot aantal Kamerleden kritisch staat tegenover de NS en De buitenlandse avonturen van Schiphol. NS-dochter Abellio exploiteert treindiensten in Groot-Brittannië en Duitsland, terwijl Schiphol aandelen heeft in Australische luchthavens en 100% eigenaar is van terminal 4 op de luchthaven JFK in New York.

In de motie staat dat hoewel deze activiteiten winstgevend zijn, er geen reden is om ermee te beginnen, een punt waar Kaag het ook mee eens was.

‘Winst zonder koppeling aan de kernactiviteit of basisdoelen in Nederland is geen reden om in het buitenland actief te zijn’, zegt ze.

Abellio is in de problemen gekomen met haar Britse spoorconcessies en heeft verloor het Schotse contract vroeg vanwege slechte service.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment