Speciaal visum voor Chinese koks staat open voor misbruik, zeggen inspecteurs

Speciaal visum voor Chinese koks staat open voor misbruik, zeggen inspecteurs

Er wordt op grote schaal misbruik gemaakt van een speciaal visum om Chinese, Japanse en Indiase restaurants toe te staan ​​bekwaam keukenpersoneel binnen te halen NRC heeft inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken geciteerd zoals gezegd.

De deal werd in 2014 overeengekomen en heeft tot nu toe geresulteerd in de toekenning van meer dan 5000 visa, waarvan de meeste – 4.330 – voor Chinese koks waren, aldus de krant.

De inspecteurs startten in 2021 een onderzoek naar aanleiding van berichten dat: sommige koks werden behandeld als virtuele slaafs. En cijfers van het ministerie van Justitie laten zien dat 600 werkvergunningen voor Aziatisch keukenpersoneel de afgelopen vijf jaar zijn ingetrokken, aldus de krant.

Liping Lin, voorzitter van de Nederlands-Chinese horecaorganisatie VCHO, zei dat de organisatie de beweringen van wijdverbreide uitbuiting ‘niet erkende’ en dat restaurants vaak ten onrechte worden beschuldigd van fraude.

Het speciale visumsysteem is afgelopen juni stopgezet, maar een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat de NRC in gesprek is met de sector om het weer op te starten, zolang er aanvullende maatregelen worden genomen om misbruik te voorkomen.

Bezorgservice

Eerder deze week zei de arbeidsinspectie dat ook de fastfoodbezorgingssector blootstaat aan risico’s en uitbuiting.

Bezorgers controleren niet of buitenlandse renners over de juiste papieren en identiteitsbewijzen beschikken om in Nederland te mogen werken. ‘Dit’, aldus de inspecteurs, ‘leidt tot het risico van misbruik.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment