Sommige Nederlandse rokers puffen nog steeds weg voor €60 per pakje

Sommige Nederlandse rokers puffen nog steeds weg voor €60 per pakje

De enige manier om voldoende mensen te laten stoppen met roken om de overheidsdoelstellingen te halen, is door de tabaksaccijns fors te verhogen, stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Ze ontdekten dat sigaretten minstens € 12 per pakje zouden moeten kosten om 10% van de rokers te verleiden om te stoppen en ongeveer 50% van de rokers zegt dat ze alleen zouden stoppen voor een prijs van € 60 per pakje.

Sigaretten kosten in Nederland momenteel ongeveer € 8,20 per pakje en dit zal naar verwachting stijgen tot € 10 in 2023.

De onderzoekers vroegen bijna 1.500 dagelijkse rokers uit Nederland hoeveel gefabriceerde of handgerolde sigaretten ze op één dag zouden kopen en roken tegen acht verschillende prijzen.

Nederlandse rokers lijken bereid veel geld te betalen voor tabak, waarbij een derde aangeeft geen afkeer te hebben van het betalen van zelfs de hoogste prijs.

De onderzoekers zeggen dat dit niet alleen illustreert hoe verslavend, maar ook hoe betaalbaar sigaretten zijn.

‘Mensen passen hun verbruik aan als ze het verschil in hun portemonnee merken, als iets min of meer betaalbaar wordt’, zegt UM-onderzoeker Cloé Geboers. ‘Dus grote accijnsverhogingen, zoals de verhoging van € 1 in 2020, zijn zeer wenselijk als het gaat om het ontmoedigen van roken. Die hebben het meeste effect.’

Overeenkomst

De Nationaal Preventieakkoord, een preventieprogramma van de overheid, heeft tot doel het aantal rokers en probleemdrinkers terug te brengen tot 5% en het aantal mensen met overgewicht tot 38% in 2040.

Nog steeds rookt 22% van de Nederlandse bevolking en jaarlijks overlijden 35.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken, overgewicht of probleemdrinken.

In mei riepen anti-roken-lobbygroepen, gesteund door Hartstichting, Kankerbestrijding KWF Kankerbestrijding en farmaceutisch bedrijf Pfizer, de volgende regering op om meer te doen om roken te verbieden en strengere regels in te voeren voor alternatieve producten, zoals elektronische sigaretten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment