Snelle leveringsbedrijven overtreden wetten op letsel en uitbuiting: rapport

Snelle leveringsbedrijven overtreden wetten op letsel en uitbuiting: rapport

Arbeidsinspecteurs hebben een vernietigend rapport over maaltijd- en supersnelle bezorgbedrijven, die zeggen dat ze regelmatig wetten overtreden die bedoeld zijn om hun werknemers te beschermen tegen letsel en uitbuiting.

Distributiecentra voor snelle levering bevinden zich vaak in oude gebouwen die niet geschikt zijn als opslagruimte en dit vormt een risico voor de gezondheid en veiligheid van de renners, aldus de inspecteurs. De druk om snel te leveren stelt de renners ook bloot aan het risico van ongevallen en agressie en de zware rugzakken die ze dragen, maken het werk ook fysiek zwaar.

De renners zijn zelf in dienst via verschillende contracten, vaak via uitzendbureaus, en sommige zijn zelfstandigen. De inspecteurs zeggen dat ze zich vooral zorgen maken over schijnzelfstandigheid, dat goedkoop is voor de werkgever, maar de renners blootstelt aan risico’s – in het bijzonder hebben ze geen recht op loon als ze ziek zijn of een ongeluk hebben gehad.

‘Het is onduidelijk hoe goed geïnformeerde ruiters die geen Nederlands spreken zijn over de wetten die voor hen relevant zijn’, aldus het rapport.

Daarnaast zijn distributiecentrummanagers vaak niet op de hoogte van de regels rondom verplichte pauzes en werktijden. Ook controleren ze niet of buitenlandse renners over de juiste papieren en identiteitsbewijzen beschikken om in Nederland te kunnen werken. ‘Dit’, aldus de inspecteurs, ‘leidt tot het risico van misbruik, waaronder illegale tewerkstelling.’

De inspectie, die de situatie bij snelleverende bedrijven als ‘zorgwekkend’ omschrijft, heeft de bedrijven nu uitgenodigd voor een bijeenkomst om verbeteringen te bespreken. Zonder actie zal er in het najaar een grootscheeps optreden plaatsvinden, aldus de inspecteurs.

Flink vertelde de NOS in een reactie dat het zich aan de officiële loon- en voorwaardenafspraak hield en extra maatregelen had genomen om het voor renners aantrekkelijk te maken om voor hen te werken. Getir zei dat zijn renners vaste contracten hebben, inclusief ziektegeld en betaald verlof en hoogwaardige uitrusting.

Maaltijden

Het rapport keek ook naar de situatie bij maaltijdbezorgers en concludeerde dat ook hier ruimte voor verbetering is, hoewel de regels voor het gebruik van jongeren onder de 16 jaar beter worden nageleefd.

Verschillende maaltijdbezorgplatforms zijn echter beboet voor het in dienst hebben van buitenlanders zonder het benodigde papierwerk. Een bedrijf kreeg vorig jaar een boete van € 64.000 voor het inzetten van berijders zonder werkvergunning.

Vakbond FNV is betrokken bij verschillende gevallen tegen maaltijdbezorging en andere bedrijven in de gig-economie, met het argument dat rijders als werknemers moeten worden behandeld.

Alternatieve vakbond Radical Riders vertelde aan Dutch News dat het betrokken is bij het proberen om schadevergoeding te krijgen voor verschillende renners die gewond zijn geraakt door problemen met de fietsen die ze kregen om te gebruiken.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment