Sluit dit jaar een kolencentrale, zeggen D66, GroenLinks en PvdA

Sluit dit jaar een kolencentrale, zeggen D66, GroenLinks en PvdA

Drie van de zes partijen die in gesprek zijn over de vorming van een nieuwe coalitieregering, hebben het kabinet opgeroepen om een ​​van de vier elektriciteitscentrales van het land die dit jaar nog kolen gebruiken te sluiten, meldt de NOS vrijdag.

D66, dat deel uitmaakt van het vertrekkende kabinet, plus GroenLinks en de PvdA (PvdA) zeggen dat het sluiten van één centrale de enige manier is waarop Nederland zijn CO2-reductiedoelstellingen kan halen, zoals bevolen in de Uitspraak rechtbank Urgenda 2019.

In die zaak oordeelde de rechtbank dat de staat de plicht heeft om de leefomgeving van zijn burgers te beschermen en te verbeteren en de uitstoot drastisch te verminderen.

‘Afspraak is afspraak’, zei D66-Kamerlid Raoul Bouke tegen ONS. ‘We moeten ons aan de uitspraak van de rechtbank houden.’

Energiebedrijven zeggen dat ze recht hebben op enorme compensatiepakketten als de centrales eerder dan gepland worden gesloten.

Duitse firma RWE, heeft bijvoorbeeld al gezegd dat het 1,4 miljard euro compensatie zoekt als zijn kolencentrale in de Eemshaven, Groningen, in 2030 moet sluiten. Uniper, eigenaar van de centrale in het Rotterdamse havengebied, heeft ook gezegd dat het zal een claim indienen.

Het ministerie van Economische Zaken is in onderhandeling met de betrokken bedrijven, aldus de NOS.

De elektriciteitscentrales moeten de hebben gemaakt overstappen op niet-fossiele brandstoffen tegen 2030, volgens de huidige plannen van het kabinet om duurzame energieproductie te stimuleren.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment