Sloveense premier ontsteekt Twitter-ruzie over onderzoek van EP-leden naar rechtsstaat

Sloveense premier ontsteekt Twitter-ruzie over onderzoek van EP-leden naar rechtsstaat

Er is een Twitter-ruzie uitgebroken tussen de Nederlandse regering en de premier van Slovenië, Janez Jansa, nadat Jansa een tweeten waarin het Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld en een aantal andere voormalige Europarlementariërs en andere Nederlandse politici ‘poppen van George Soros’ werden genoemd.

In ‘t Veld leidt momenteel een officiële delegatie van Europarlementariërs onderzoek naar de persvrijheid en de rechtsstaat in Slovenië, dat momenteel het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt.

Soros, een Amerikaanse Hongaarse miljardair, doneert grote bedragen aan vooruitstrevende EU-projecten, en wordt door extreemrechts beschouwd als een linkse agitator.

Minister-president Mark Rutte noemde de tweet ‘in slechte smaak’, vooral omdat een van de afgebeelde personen de in april overleden Hans van Baalen is. Rutte heeft de Sloveense ambassadeur inmiddels ter verantwoording geroepen.

Dit leidde tot een reactie van Jansa waarin hij tegen Rutte zei ‘samen met @Sophie in ‘t Veld je journalisten te beschermen tegen de dood op straat’, een verwijzing naar de moord op misdaadjournalist Peter R de Vries.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei Europarlementariërs moeten ‘hun werk kunnen doen en hun mandaat kunnen uitoefenen, inclusief toezicht op de rechtsstaat in EU-lidstaten’.

In plaats van ‘spottende opmerkingen op Twitter’ te maken, zou de Sloveen er goed aan doen een constructief gesprek aan te gaan met de leden van het Europees Parlement, zei hij.

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli riep Jansa, ook via Twitter, op om ‘op te houden met het provoceren van de Europarlementariërs. Dit heeft ook gevolgen voor de mensen die hen hebben gekozen’, zei hij. Jansa antwoordde toen dat Slovenië ‘geen kolonie’ is en dat Europarlementariërs betrokken zijn bij ‘politieke intriges’ en ‘valse beschuldigingen’.

Volgende week zullen de EU-leiders elkaar ontmoeten op een top in Brussel.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment